Cum a rezolvat WhatsApp problema grupurilor care erau publice pe Google

Cum a rezolvat WhatsApp problema grupurilor care erau publice pe Google

WhatsApp s-a aflat în centrul unui scandal anul trecut, după ce s-a descoperit că multe dintre grupurile create în aplicație erau de găsit, la liber, pe Google.

În februarie anul trecut, utilizatorii WhatsApp au aflat că oricine putea să găsească grupurile din care făceau parte și pe care, poate, le considerau private. La acea vreme, se vorbea despre faptul că Google indexează invitațiile în aceste grupuri și că ele pot fi găsite la o simplă căutare pe internet.

Între timp, compania susține că a rezolvat problema. Dar a fost nevoită să apeleze la ajutorul Google.

WhatsApp insistă că a rezolvat problema grupurilor ce puteau fi găsite pe Google

Aplicația de mesagerie susține că, încă din lune martie a anului trecut, a făcut ceva modificări pentru a introduce tag-ul ”noindex” în paginile respectivelor grupuri. Asta înseamnă că Google nu le putea indexa precum pe cele descoperite în luna februarie. La rândul ei, compania susținea că măsura a avut succes și că nu va indexa acele grupuri, adică ele nu se vor mai găsi la liber pe internet, la o simplă căutare.

În februarie 2020, se puteau găsi, spre exemplu, până la 470.000 de rezultate la o simplă căutare. Ceea ce însemna, între altele, că puteai face parte dintr-un grup pe care-l considerai privat, dar în realitate oricine se putea infiltra acolo. WhatsApp e deținută de Facebook. Compania lui Mark Zuckerberg e posibil să fi știut de această problemă încă din noiembrie 2019. La acea vreme, i s-a atras atenția asupra acestei vulnerabilități și chiar i-a răspuns unui utilizator pe acestă temă.

La acea vreme, reprezentanții Facebook se arătau surprinși în legătură cu acest aspect, dar, totodată, dădeau de înțeles că nu prea au ce face. Ei susțineau că nu au control asupra motoarelor de căutare precum Google sau alții. Între timp, se pare că s-a găsit o soluție. Chiar și așa, breșa de securitate indică faptul că chiar și giganții din tehnologie, precum Facebook, mai au multe de învățat despre cum să-și gestioneze aplicațiile pe care le dețin.

Citește și: