Cum a dispărut civilizația chinezească: arheologii au aflat adevărul
Oamenii de știință au dat de capăt unuia dintre cele mai mari mistere din lume: cum a dispărut o celebră civilizație chinezească, de acum 4.000 de ani.
O echipă formată din arheologi din mai multe țări ale lumii a reușit să afle secretul dispariției uneia dintre cele mai mari divilizații chinezești, din toate timpurile.
Denumită „Veneția Epocii de Piatră”, civilizația care s-a dezvoltat în orașul antic Liangzhu, ar fi existat acum mai multe mii de ani și, în ciuda tehnologiei avansate de care beneficia, a avut parte de un sfârșit brusc, inexplicabil până acum.
Condițiile meteo extreme, motivul principal pentru care această civilizație istorică a dispărut
Conform oamenilor de știință, motivul principal pentru care atât orașul Liangzhu, cât și alte civilizații chinezești ale acelor timpuri s-au prăbușit ar fi reprezentat de condițiile meteorologice extreme, de vină fiind, în special, ploile musonice intense și bruște.
În momentul de față, Liangzhu este inclus în patrimoniul UNESCO, orașul antic stând mărturie civilizației dezvoltate ce a trăit acum mai bine de 4.000 de ani. Se bănuiește că oamenii acelor timpuri erau specialiști în agricultură și acvacultură.
Până în momentul descoperirii nu s-a știut care a fost adevăratul motiv pentru care locuitorii orașului au ales să-l părăsească brusc, mai multe teorii neconfirmate aflându-se în dezbatere.
Arheologii au analizat condițiile climatice, colectând, deopotrivă, date geologice din două peșteri aflate în perimetru. „Aceste peșteri au fost bine conservate de ani de zile. Ele sunt situate în aceeași zonă afectată de musonul din Asia de Sud-Est ca și delta fluviului Yangtze și stalagmitele lor oferă o perspectivă precisă asupra momentului colapsului culturii Liangzhu, care, conform descoperirilor arheologice, s-a petrecut acum aproximativ 4.300 de ani”, a declarat Christoph Spotl, de la Universitatea din Innsbruck, Austria.
El a mai spus că pe ruinele conservate ar fi fost găsit un strat subțire de lut, ceea ce ar indica o posibilă legătură între dispariția civilizației avansate și inundațiile fluviului Yangtze sau cele ale Mării Chinei de Est.