Cum a ajuns să trăiască șapte luni într-un aeroport: părea desprins din filmul The Terminal
Un tânăr din Siria a ajuns să trăiască șapte luni într-un aeroport. Povestea acestuia a ajuns în întreaga lume după ce, The Guardian i-a luat acestuia un interviu și a făcut publică povestea sa.
Tânărul sirian trăiește în terminalul sosiri din aeroportul din Kuala Lumpur. Pe când avea vârsta de 30 de ani, în Siria a izbucnit războiul civil. La acea vreme, tânărul se afla în Abu Dhabi, unde lucra pentru o companie de asigurări.
Legea țării sale îl obliga să se întoarcă acasă și să se înroleze în armată. Hassan însă a refuzat vehement acest lucru, fiind de peste șapte ani prizonierul aeroportului.
„Când am refuzat să mă înrolez, Ambasada Siriei nu mi-a mai reînnoit pașaportul. Fără el, nu mi-am putut extinde viza de muncă, așa că am rămas fără serviciu. În următorii ani, am fost obligat să trăiesc ascuns, am rămas în Emiratele Arabe Unite ilegal”, a spus bărbatul într-un testimonial pentru The Guardian.
Tânărul a povestit că a lucrat la negru și a dormit prin parcuri și pe sub scări. În anul 2016, acesta a fost prins de poliție. Hassan Al Kontar a mai povestit cum prima sa oprirse a fost în Malaezia, un stat care oferă sirienilor o viză la sosire dar nu și azil. După 3 luni, acest a fost nevoit să își caute o altă țară gazdă.
Sirianul a plecat mai departe spre Ecuador după ce, mama și sora lui și-au vândut bijuteriile. Fără nici un fel de exxplicație, acestuia nu i s-a permis îmbarcarea în ziua zborului. Ulterior, a cumpărat un bilet spre Cambodgia, însă la aeroportul Phnom Penh International i s-a refuzat intrarea și astfel i s-a cerut să se întoarcă în Malaezia.
Tânărul a afirmat că ” întrucât eram un deportat, nu puteam să reintru în Malaysia, așa că, până găseam o altă soluție, trebuia să rămân în exil la terminalul sosiri din aeroportul din Kuala Lumpur”.
Cum s-a descurcat șapte luni în aeroport
Hassan a mâncat pui cu orez și a făcut dușuri în toaleta aeroportului. După aceea, oficiali ai terminalului i-au pus acestuia la dispoziție o pătură subțire și un spațiu de dormit pe podea. Odată cu trecerea timpului, sirianul s-a împrietenit cu personalul aeroportului, iar un om de serviciu s-a arătat disponibil să îi ofere acestuia o cafea de la Starbucks.
Ceilalți angajați îi iau acestuia hainele acasă pentru a le spăla. Lucrul cu care nu se poate obișnui este lumina mereu aprinsă din terminal.
„După vreo lună, am început să mă îngrijorez că aceasta este viața mea acum. Încercam să-mi reamintesc faptul că nu eram un criminal și că nu era vina mea că țara mea se afla momentan în război. Aveam un telefon și experiență în marketing și m-am întrebat dacă puteam să fac ceva ca asta să lucreze în avantajul meu. Mi-am făcut conturi de Twitter și Instagram și am început să-mi împărtășesc povestea. La început am avut puține răspunsuri, însă după ce BBC News Asia mi-a preluat povestea, interesul a crescut”, povestește sirianul.
Un grup de canadieni au luat povestea tânărului în serios și s-au preocupat ca acesta să aibă toate cele necesare, făcând totodată demersurile pentru a putea cere azil în Canada. După cele 7 luni petrecute acolo, Hassan Al Kontar a ajuns în Canada, unde lucrează la Crucea Roșie și îi ajută pe refugiați la relocare.