18 mai 2021 | 11:27

Legea care îți interzice să mai cumperi cu bani cash mașini scumpe sau alte bunuri de valoare: despre ce e vorba

ACTUALITATE
Legea care îți interzice să mai cumperi cu bani cash mașini scumpe sau alte bunuri de valoare: despre ce e vorba

Oficialii europeni pregătesc o legislație mai aspră pentru a combate spălarea de bani. Între altele, e posibil să nu-ți mai poți cumpăra mașini scumpe cu bani cash.

Comisia Europeană vrea să vină cu o legislație mai dură pentru a combate spălarea de bani prin activități ilegale. La Bruxelles e în lucru un proiect care vine cu un plafon de plată în numerar. Concret, ai putea să nu mai ai voie să plătești cash sume mai mari de 10.000 de euro.

Planul a fost anunțat de comisarul european pentru servicii financiare, Mairead McGuinness.

Legea care îți interzice să mai cumperi cu bani cash mașini scumpe

Măsura pregătită de oficialii europeni ar putea fi cuprinsă într-un pachet cu noi inițiative împotriva spălării de capitaluri în UE, pe care Comisia Europeană îl va prezenta în luna iulie. În document e posibil să se mai regăsească și planuri privind crearea unei noi instituții europene ce va avea în atribuții lupta împotriva spălării de bani și actualizarea sau armonizarea normelor în materie.

Legiuitorii au plecat de la ideea că majoritatea sumelor obținute ilegal sunt apoi cheltuite, sub formă de cash, pentru achiziția unor bunuri scumpe sau proprietăți de lux.  Totul pentru a disimula originea ilegală a banilor. E motivul pentru care normele europene în vigoare împotriva spălării de bani se aplică deja operatorilor care fac sau primesc plăți de peste 10.000 de euro.

Însă aceste reguli n-ar fi suficient de stricte în acest moment. Se vrea o legislație unitară, adică stabilirea în întreaga UE a unei limite maxime de 10.000 de euro pentru plățile în numerar”. E adevărat că unele state au plafoane similare, unele chiar sub această sumă, a explicat comisarul european.

Un plafon de 10.000 de euro, a argumentat McGuinness, este ‘suficient de înalt pentru a nu pune sub semnul întrebării euro ca monedă de schimb legală și nici nu va afecta incluziunea financiară”, iar în același timp este ”suficient de redus pentru a face mai dificil pentru delincvenți să spele mari sume în numerar”.