Criza microcipurilor afectează întreaga economie: care este cea mai nouă industrie afectată

Criza microcipurilor afectează întreaga economie: care este cea mai nouă industrie afectată

Piața smartphone-urilor a început să resimtă lipsa microcipurilor. Al treilea trimestru fiscal al anului a adus schimbări în topul principalilor producători de telefoane.

Analiza făcută de Canalys pentru ultimul trimestru vine să confirme una din predicțiile analiștilor, anume că, în primul rând, criza acută de cipuri, care va mai ține câțiva ani, va afecta micii producători de smartphone-uri.

Criza cipurilor a sosit cu adevărat. Industria smartphone-urilor se străduiește să maximizeze producția de dispozitive cât mai bine posibil. În ceea ce privește oferta, producătorii de chipset-uri cresc prețurile pentru a descuraja supra-comanda, în încercarea de a reduce decalajul dintre cerere și ofertă”, a declarat analistul principal al Canalys, Ben Stanton.

În ciuda acestui fapt, „lipsurile nu se vor diminua până în 2022. Ca urmare a acestui fapt, precum și a costurilor ridicate ale transportului global, mărcile de smartphone-uri au crescut prețurile de vânzare ale dispozitivelor”, a adăugat analistul.

„La nivel local, furnizorii de smartphone-uri trebuie să implementeze și modificări de ultimă oră în specificațiile dispozitivului și în cantitățile de comandă. Este esențial pentru ei să facă acest lucru și să maximizeze capacitatea volumului, dar, din păcate, duce la confuzie și ineficiență atunci când comunică cu rețeaua de distribuție „, a adăugat el.

Cum arată clasamentul

Față de aceeași perioadă a anului trecut, piața smartphone-urilor a scăzut cu 6%. În ceea ce privește topul, Samsung și Xiaomi și-au menținut cota de piață, în vreme ce Apple, Vivo și Oppo au crescut ușor.

Samsung a rămas lider reușind să acapareze 23% din piață. Pe locul doi a revenit Apple, care a crescut cu 3%, ajungând la 15% din piață, și a făcut rocada cu Xiaomi.

Xiaomi rămâne la 14% din piață, dar pică un loc în clasament.

Totuși, o cotă de piață nu înseamnă neapărat profit. Cu cele 15 procente pe care le are din piață, Apple atrage 75% din profiturile pieței de smartphone-uri. De partea cealaltă, Samsung, deși este liderul pieței cu 23% din piață, are doar 13% din profitul total al acesteia.