Criza energetică abia începe, tarifele vor exploda: totul depinde de iarna grea

Criza energetică abia începe, tarifele vor exploda: totul depinde de iarna grea

De aproximativ jumătate de an, discutăm de o criză energetică, atât în România, cât și în întreaga Europă. Deși știm că scumpirile la gaz și curent au devenit inevitabile pentru fiecare dintre noi, gravitatea situației depinde de un singur lucru, cât de grea va fi iarna aceasta.

Iarna nu a început încă în prea multe colțuri ale Europei, dar temperaturile au început să scadă. În funcție de asta, conform analiștilor de la Bloomberg, s-ar putea întâmpla unul din două lucruri.

Fie vor crește prețurile la energie electrică și gaze naturale, fie vor exista întreruperi cu furnizarea utilităților. Nu de alta, dar depozite masive de gaze nu există în fiecare țară, iar cei mai mulți depindem, în mod regretabil, de bunăvoința lui Vladimir Putin. Nu este exclus nici un apel din partea autorităților de a consuma mai puțin curent, pentru a preveni întreruperile de aprovizionare.

Furnizarea energiei, o problemă gravă în 2021

În timp ce planeta pare să se confrunte cu o nouă tulpină de Covid-19, soluția pentru criza energetică nu este tot vaccinarea. Ca referință, exportatorii precum Rusia livrează doar ceea ce au în prezent, iar Qatarul insistă asupra faptului că produce la capacitate maximă. În acest condiţii, industria energetică este nevoită să se bazeze pe „distrugerea cererii”, atrage atenția Fabian Roenningen, analist la Rysted Energy.

„Am văzut deja acest lucru în ultimele luni şi, în multe industrii, cel mai probabil va continua şi se va agrava. În condiţiile actuale de pe piaţă pentru mulţi jucători nu este profitabil să opereze”, insistă Roenningen. ”Asta arată cât de expusă este sistemul energetic european la volatilitatea preţurilor materiilor prime. Pe termen scurt, nu putem face mare lucru”, a adăugat analistul.

Cele mai mari probleme țină însă de furnizarea gazelor naturale, un domeniu care a înregistrat deja o creștere explozivă a prețurilor. Stocurile de gaz sunt la un nivel mai redus decât de obicei şi se epuizează mai rapid. Analiştii au avertizat că depozitele de gaze ar putea să coboare la zero în iarna aceasta dacă temperaturile reduse vor stimula cererea.

„Dacă temperaturile în Europa vor fi extrem de reduse nu va exista o soluţie uşoară pe partea de ofertă, va fi nevoie de o soluţie pe partea de cerere”, susţine şi Adam Lewis, partener la firma de trading Hartree Partners LP. Întreruperile în aprovizionare sunt de asemenea posibile și reprezintă o soluție cu care cochetează mai mulți furnizori, insistă Jeremy Weir, director general la firma elvețiană de trading cu materii prime Trafigura Group.