Cât costă, de fapt, să folosești Bitcoin la toate plățile: crezi că te îmbogățești, dar ai putea ajunge falit
Bitcoin a fost în centrul atenției pentru o scurtă perioadă datorită creșterii spectaculoase. Dar piața e extrem de volatilă și minunea n-a durat mult.
Mulți economiști atrag atenția că Bitcoin e o bulă speculativă și nimic mai mult. Cu toate astea, însă, există suficienți oameni care cred în viitorul celei mai cunoscute criptomonede. Valoarea ei e dată de încredere – de aici și volatilitatea mare din piață.
Un jurnalist CNBC a mers, însă, mai departe și a făcut un experiement. A vrut să vadă cum e să te folosești de Bitcoin zilnic, în toate tranzacțiile: de la cafeaua cumpărată de la colț până la alte tranzacții. A încercat și-n 2017, dar atunci erau puțini comercianți care acceptau această monedă.
A decis, așadar, să respecte experimentul în 2021. Și a constatat cu surprindere că poți rămâne falit fără să-ți dai seama.
Cum e să te folosești de Bitcoin în fiecare zi
În 2017, când a realizat pentru prima dată experimentul, Bitcoin era undeva la 2.500 de dolari. A urcat din nou anul trecut la aproximativ 20.000 doar pentru a-și pierde din nou din valoare cu până la 80%. Recent, Bitcoin depășise chiar pragul de 58.000 de dolari, dar, din nou, a urmat o prăbușire abruptă.
În 2017, când jurnalistul a pus în practică experimentul a cumpărat un card de acces la metrou cu Bitcoin. A plătit la acea vreme echivalentul a 20 de dolari din valoarea criptomonedei. A făcut un calcul la valoarea de acum și a ajuns la concluzia că, în zilele noastre, acea fracțiune din moneda virtuală ar fi valorat 464 de dolari.
De asemenea, salata pe care a cumpărat-o atunci cu 10 dolari (echivalent în Bitcoin) ar fi valorat acum 232 de dolari. Și exemplele pot continua în aceeași direcție, ai prins ideea.
Ei bine, în zilele noastre e mult mai ușor să plătești în Bitcoin în tot mai multe locuri datorită portofelelor digitale și aplicațiilor care au apărut între timp. Practic, între timp sunt atât de multe metode prin care poți plăti în această criptomonedă la comercianții care acceptă așa ceva încât te poți pierde între ele. De aici și bătaia de cap, după cum a observat jurnalistul.
Bătaie de cap sau metodă simplă și comodă?
Din aplicațiile existente acum, poți plăti în Bitcoin și conversia se face imediat în dolari. Prețul e afișat în moneda americană, dar plata îți pleacă din portofelul digital unde ai moneda virtuală. Doar că există o parte mai puțin luminoasă: comisioane percepute.
Spre exemplu, un site-agregator din această zonă – bitinfocharts.com – arată că, în medie, comisionul pentru o tranzacție urcă la 15 dolari. Dată fiind volatilitatea din piața Bitcoin, în urmă cu doar două săptămâni era undeva la 30 de dolari, adică dublu.
De fapt, majoritatea celor care că Bitcoin n-are cum să fie o monedă în adevăratul sens al cuvântului aduc în discuție fix această problemă: comisioanele și taxele percepute în cazul diverselor tranzacții. E motivul pentru care există mult scepticism în piață.
Deocamdată, Bitcoin e văzută mai mult ca un asset de valoare decât o monedă propriu-zisă cu care să cumperi bunuri și servicii. PayPal a anunțat recent că va lansa serviciul prin care vei putea cumpăra, vinde și plăti cu ajutorul criptomonedelor direct din cont. Iar compania e un gigant. Doar că se va dovedi foarte greu și extrem de costisitor, de fapt.
Pe scurt, ca=n exemplul de mai sus cu cardul de acces la metrou și cu salata, azi poți plăti cu Bitcoin echivalentul a 15 dolari pentru un tricou și mâine același tricou să valoreze, de fapt, 50 de dolari. Bitcoin nu e o monedă în sensul adevărat al cuvântului. Unii se grăbesc să spună că nu e deocamdată. Alții sunt convinși că nu va fi niciodată.