Cum a încercat Coreea de Nord să reproducă vaccinul Pfizer și să-l vândă ilegal

Cum a încercat Coreea de Nord să reproducă vaccinul Pfizer și să-l vândă ilegal

Când toată lumea era cu ochii pe Rusia, o altă țară cu regim autoritar se pregătea să facă bani ilegali de pe urma vaccinului Pfizer. E vorba de Coreea de Nord.

Regimul nord-coreean a încercat să spargă serverele americanilor de la Pfizer, care au lucrat la dezvoltarea vaccinului anti Covid cu germanii de la BioNtech. Potrivit unor surse din interiorul serviciilor de informații europene, hackerii lui Kin Jong-un ar fi lucrat la foc automat.

Ei au încercat să fure date importante despre metoda de producție folosită la vaccin  pentru a o copia. Planul era unul întins pe perioadă lungă: Coreea de Nord urmărea să vină cu o variantă contrafăcută a vaccinului și mai apoi să-l vândă pe piața neagră, pentru a obține monedă străină.\Asta pentru că banii nord-coreeni, fiind vorba de o țară izolată din punct de vedere diplomatic, nu valorează mai nimic peste hotare.

Cum a vrut Coreea de Nord să falsifice vaccinul Pfizer

Informația e dezvăluită de doi oficiali de securitate europeni, specializați în operațiuni cibernetice, scrie Business Insider.

Tentative de atac cibernetic ar fi avut loc în luna noiembrie, atunci când Microsoft anunța repetate încercări de intruziune în infrastructura sa. Acum, oficialii europeni cred că în spatele acestor tentative s-ar fi aflat regimul din Coreea de Nord. Sursele, care au dorit să rămână anonime, n-au dezvăluit detalii tehnice, dar se pare că n-a fost vorba de un atac clasic de tip malware sau ransom, ci o simplă încercare de spargere a serverelor.

Deși Coreea de Nord a susținut mereu că nu are niciun caz de infectare cu coronavirus, China și Rusia au promis regimului de la Phenian milioane de doze din vaccinul lor, fără niciun ban în schimb. Avea așadar acces fizic la serurile rușilor și chinezilor, dar nord-coreenii ar fi vrut probabil să vadă care dintre cele trei seruri, inclusiv Pfizer, este cel mai ușor de falsificat și apoi vândut pe piața neagră.

Nu e clar dacă atacul a avut succes și dacă nord-coreenii au reușit să pună mâna pe formula de fabricație a serului Pfizer. Dar e greu de crezut că aceata poate fi falsificat atât de ușor, mai ales că vaccinul Pfizer trebuie păstrat la temperaturi extrem de mici și trebuie transportat în condiții mai mult decât speciale.

Nu înseamnă, însă, că regimul de la Phenian n-are experiență în astfel de operațiuni. Phenianul e recunoscut pentru vânzarea pe piața neagră de droguri și arme contrafăcute, tocmai în ideea de a face rost de valută străină.