Contractele la utilități în euro, de domeniul trecutului: cât vei plăti de-acum înainte, în România
Noi toți suntem obișnuiți să vedem prețul în euro, în ceea ce privește contractele utilităților și serviciilor. Oficialii au decis ca, în curând, prețurile să fie exprimate în moneda națională, atunci când vine vorba despre persoanele juridice și rezidenții din România.
Avizul se află deja în Parlament și este pregătit pentru adoptare. Înainte de a fi confirmată, informația era deja făcută publică de către Profit.ro.
Indiferent că vorbim despre serviciile de canalizare, alimentarea cu energie electrică sau gaze naturale, transportul public dar și telefonia mobilă sau fixă, prețurile sunt exprimate în euro. În curând, acestea vor fi facturate și calculate în lei. Chiar dacă Guvernul Cîțu s-a opus proiectului, acesta a mers mai departe în Parlament.
Fostul premier, Dacian Cioloș a considerat că obligativitatea companiilor aeriene străine care efectuează zboruri interne, pe teritoriul țării, ar fi o decizie bună cu privire la practicarea prețurilor în lei. Acest lucru a fost după ce, în timpul unui zbor, acestuia i s-a cerut plata în euro și nicidecum în lei.
Proiectul legislativ a fost elaborat de către senatorul Daniel Zamfir, iar majoritatea colegilod din PSD, și a fost adoptat de Senat în luna aprilie a anului trecut. Ministrul Finanțelor din 2019, Eugen Teodorovici a ridicat la acea vreme problema exprimării prețurilor în lei, numai că adăuga posibilitatea de a afișa prețul echivalent în euro și nu invers.
„O să introducem o prevedere ca în România să se discute doar despre prețuri în lei. Nu mai vreau să auzim, inclusiv la contracte, prețul în euro, contravaloarea în lei este atât. Ca să întărim moneda națională, asta vom face în perioada următoare, pentru că toată treaba cu prețurile în euro este o păcăleală”, spunea atunci Dragnea.
Contractele la utilități în euro vor fi de domeniul trecutului
În proiectul de lege respectiv se arată că, în conformitate cu Constituția cât și cu art. 13 Legea nr.312/2004, moneda națională a României este leul, însă potrivit cutumei, prețurile în lei sunt consolidate în euro.
”Practic, euro este transformat, contrar Constițutiei, Statutului BNR și Regulamentului valutar, în moneda de facto a Romaniei, cu consecința pierderii în proporții însemnate a încrederii în moneda națională și a reducerii injuste, nemotivate economic, a puterii sale de cumpărare. În plus, consecința acestei cutume este transferul integral, de la vânzător sau furnizor la consumator, a riscului asociat cursului de schimb valutar și pierderii treptate a puterii de cumparăre a leului”, afirmă senatorul Zamfir, potrivit profit.ro.
Zamfir a adăugat că în ultimu deceniu, puterea de cumpărare a leului a scăzut cu 50%, fără ca veniturile medii să crească.
”Consolidarea facturilor în euro asigura fumizorii contra riscului devalorizării leului față de euro (50% in ultimii 10 ani), pe seama consumatorilor, ale căror venituri au ramas constante sau au crescut nesemnificativ”, susține Daniel Zamfir.
În proiect se arată că: ”În sensul prezentei legi sunt servicii următoarele activități: serviciile medicale, asigurări, service și mentenanță, transporturi de mărfuri și de pasageri, coletarie, mesagerie sau poștă, activități de întreținere corporală și activități ale cluburilor de fitness, de sport sau de sănătate, învățământ particular, organizare de evenimente și catering, telefonie fixă și mobilă, internet, televiziune prin cablu și digitală, indiferent dacă sunt consemnate sau nu prin facturi”, prevede forma avizată a proiectului.