17 mai 2021 | 14:30

Compania din spatele țânțarilor mutant vrea să modifice acum și genele altor creaturi. Cum funcționează tehnologia

ACTUALITATE
Compania din spatele țânțarilor mutant vrea să modifice acum și genele altor creaturi. Cum funcționează tehnologia

Oxitec, firma britanică de biotehnologie din spatele țânțarilor modificați genetic care tocmai și-au luat zborul în Florida Keys săptămâna aceasta, se îndreaptă acum către următoarele sale creaturi cu genele modificate.

Agenția pentru Protecția Mediului a aprobat proiectul pilot al țânțarilor modificați genetic din mai anul trecut, după un proces de aprobare îndelungat de ani de zile. Scopul a fost de a folosi țânțari ale căror gene au fost modificate, astfel încât urmașii de sex feminin să moară în stadiul larvar, ceea ce înseamnă că populațiile pot dispărea rapid.

Compania are un parteneriat cu corporația farmaceutică Bayer, pentru o versiune modificată genetic a „viermelui armatei de toamnă”, un dăunător notoriu care mănâncă recolte, care a devastat fermele din SUA, China, India, Brazilia și mai multe națiuni africane în ultimii ani, conform Zenger News.

Viermii care vor avea genele modificate vor ajuta culturile

La fel ca țânțarii modificați genetic de Oxitec, ideea este să elibereze în sălbăticie acest tip de viermi care nu pot produce descendenți de sex feminin, conducând, în cele din urmă, la exterminarea populației de dăunători, fără a pulveriza substanțe chimice dăunătoare.

Agenția de reglementare braziliană CTNBio le-a dat lui Oxitec și Bayer aprobarea de care aveau nevoie pentru a lansa un test pe câmp al acestui tip de vierme modificat genetic – tehnic, o omidă – pe culturile comerciale. Astfel că ar putea exista viermi modificați genetic care se târăsc prin fermele de porumb din zonă, în curând.

De ani de zile, fermierii brazilieni încearcă să controleze acești viermi dăunători cu pesticide chimice. Însă, pe măsură ce dăunătorii s-au înmulțit, au început să reziste spray-urilor – care erau deja dificil de realizat – fermierii au fost nevoiți să pulverizeze din ce în ce mai multe substanțe chimice dăunătoare în mediu, potrivit raportului Zenger.

„Tehnologia noastră reduce potențial nevoia de pesticide suplimentare pe termen lung”, a declarat șeful programelor agricole Oxitec Neil Morrison, potrivit Zenger. „Pe lângă reducerea populațiilor de dăunători, are și potențialul de a încetini dezvoltarea rezistenței la insecticide și culturile îmbunătățite biotehnologice”.

Dacă tehnologia Oxitec funcționează, atunci pulverizarea excesivă a pesticidelor ar putea să se oprească.