Compania care le impune angajaților să fie de acord să-i spioneze, ca să nu fie dați afară

Compania care le impune angajaților să fie de acord să-i spioneze, ca să nu fie dați afară

Amazon este cunoscut pentru taylorismul său tehnologic: utilizarea senzorilor digitali pentru a monitoriza și controla activitatea lucrătorilor săi în numele eficienței.

Dar, după ce a instalat camerele de supraveghere care funcționează prin inteligență artificială în camionetele sale de livrare la începutul acestui an, compania își avertizează angajații: să fie de acord să fie supravegheați de AI sau își pierd locul de muncă.

Conform Vice, livratorii Amazon din SUA trebuie acum să semneze formulare de „consimțământ biometric” pentru a continua să lucreze pentru gigantul retailerului. Exact ce informații sunt colectate pare să varieze în funcție de ce echipament de supraveghere a fost instalat într-o anumită autoutilitară, dar politica de confidențialitate Amazon acoperă o gamă largă de date.

Amazon își verifică livratorii prin inteligența artificială

Datele pe care șoferii trebuie să fie de acord să fie colectate includ fotografii utilizate pentru a-și verifica identitatea, dar și locația și mișcările vehiculului (inclusiv „kilometri parcurși, viteză, accelerație, frânare, viraje, distanță). De asemenea, aici intră și „potențiale încălcări ale traficului” (cum ar fi excesul de viteză, șoferii nu opresc la semnele de stop și nepurtarea centurii de siguranță), dar și „comportamentul potențial riscant al conducătorului auto, cum ar fi conducerea distrasă sau ațipireala volan”.

Acest ultim punct pare a fi cel mai controversat. În februarie, Amazon a anunțat că va începe instalarea camerelor alimentate de AI, construite de firma de tehnologie Netradyne, în camionetele sale de livrare. Aceste camere înregistrează „100% din timp” și ar trebui să identifice comportamentul periculos, cum ar fi dacă un șofer căscă sau își verifică telefonul. Sistemele pot oferi apoi feedback în timp real, spunându-i șoferului să facă o pauză sau să stea cu ochii la drum.

Acest nivel de micro-management – și potențialul pentru sistemele de AI de a greși – pare să fi înfuriat unii șoferi. Un șofer care a vorbit cu Fundația Thomson Reuters la începutul acestei luni a spus că aceste camere reprezintă o „încălcarea vieții private”. Alți șoferi pur și simplu au refuzat să semneze, relatează Vice.

Cum ar accepta livratorii din țara noastră această obligativitate?

„Suntem aici lucrând toată ziua, încercând deja tot ce ne stă în putință”, a declarat șoferului, Henry Search, în vârstă de 22 de ani, publicației. „Camerele sunt doar un alt mod de a ne controla”.

Când știrile despre instalarea camerelor au fost anunțate la începutul acestui an, Amazon a apărat tehnologia ca un avantaj pentru siguranță.

„Investim în siguranță în toate operațiunile noastre și recent am început lansarea tehnologiei de siguranță bazate pe camere, lider în industrie, în flota noastră de livrare”, a declarat un purtător de cuvânt Amazon. „Această tehnologie va oferi șoferilor alerte în timp real pentru a-i ajuta să rămână în siguranță atunci când sunt pe drum”.

Anterior, desfășurarea de către Amazon a acestui tip de tehnologie se concentra în cea mai mare parte pe lucrătorii săi din depozite, unde angajații trebuie să îndeplinească comenzile în timp ce sunt cronometrate de scannere portabile.

Compania a brevetat brățări care urmăresc chiar și mâinile lucrătorilor în timp real, folosind feedback haptic pentru a-i împinge atunci când ajung la un articol incorect. Și recent și-a extins utilizarea tehnicilor de „gamificare” care îi ajută pe lucrători să facă eforturi din ce în ce mai mari în schimbul unor recompense digitale.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: