09 iun. 2021 | 12:50

”Combinații” de miliardari: cum au scăpat Jeff Bezos și Elon Musk de taxe și impozite, dar Buffet

ACTUALITATE
”Combinații” de miliardari: cum au scăpat Jeff Bezos și Elon Musk de taxe și impozite, dar Buffet

Miliardarii din Statele Unite trec în această perioadă prin momente dificile. Averile lor colosale sunt amenințate de planurile Casei Albe de majorare a impozitelor. Mai mult decât atât, o anchetă a organizației independente ProPublica dezvăluie că mai mulți bogătași din SUA s-au sustras de la plata taxelor și impozitelor către stat.

În această situație ar fi nume sonore, precum miliardarii Jeff Bezos, deținătorul celui mai mare retailer online din lume, Amazon, dar și Elon Musk, CEO-ul Tesla. Și celebrul investitor de pe Wall Street, Warren Buffet, e acuzat în investigație că s-ar fi sustrat de la plata taxelor și impozitelor.

Miliardarii se sustrag ani la rând de la rigorile sistemului fiscal federal

Potrivit investigației, Jeff Bezos nu ar fi achitat taxe federale în anii 2007 și 2011, iar Elon Musk ar fi ocolit sistemul fiscal în 2018.

„Cei mai bogați oameni din țară, care au obținut profituri uriașe în timpul pandemiei, nu și-au plătit partea echitabilă”, a declarat marți președintele democrat al Comitetului de Finanțe al Senatului, Ron Wyden.

Pe lista miliardarilor lumii care au ocolit sistemul fiscal federal se află și alte nume importate. De exemplu, Michael Bloomberg a reușit să se sustragă de la plata taxelor și impozitelor federale în ultimii ani. La fel și investitorul miliardar Carl Icahn, care ar fi făcut acest lucru de două ori. De asemenea, George Soros nu a plătit niciun impozit federal pe venit trei ani la rând.

Datele financiare de care dispune ProRepublica demolează mitul sistemului fiscal american, conform căruia fiecare își plătește echitabil partea care i se cuvine și cei mai bogați americani plătesc cel mai mult, scriu autorii investigației.

Miliardarii americani se folosesc de strategii de evitare a impozitelor care nu se află la îndemâna oamenilor obișnuiți, mai scriu autorii.

Bogăția lor provine din valoarea crescândă a activelor lor, cum ar fi stocurile și proprietățile. Aceste câștiguri nu sunt definite de legislația SUA ca venituri impozabile decât dacă miliardarii inițiază vânzări.