Clădirile viitorului. O nouă tehnologie pentru materialele de construcție va transforma clădirile în dispozitive de stocare a energiei

Clădirile viitorului. O nouă tehnologie pentru materialele de construcție va transforma clădirile în dispozitive de stocare a energiei

Cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie Chalmers din Suedia au dezvoltat un nou concept pentru o baterie reîncărcabilă pe bază de ciment. Nouă tehnologie ar putea transforma în viitor o întreagă clădire într-un dispozitiv masiv de stocare a energiei, asemănător unei baterii uriașe.

După cum știm, cimentul este unul dintre cele mai utilizate materiale de construcție din întreaga lume.

Inovarea acestui material reprezintă, în mod clar, revoluționarea întregii industrii a construcțiilor globale.

Clădirile viitorului se vor construi cu baterii reîncărcabile pe bază de ciment

Cercetătorii suedezi exact asta au de gând să facă. Ei au dezvoltat un concept pentru o baterie reîncărcabilă pe bază de ciment.

Noul concept dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie Chalmers din Suedia presupune un amestec pe bază de ciment cu cantități mici de fibre scurte de carbon, al căror rol este de a crește conductivitatea și rezistența la flexiune a materialului.

De asemenea, în interiorul amestecului de ciment se introduce o plasă din fibră de carbon acoperită cu metal, cu fier pentru anod și nichel pentru catod.

Totodată, cercetătorii au venit cu o nouă modalitate de a produce electrodul. Ideea cu care au venit a dat naștere unui sistem reîncărcabil, folosind o metodă care nu fusese explorată de cercetările anterioare.

Bateria pe bază de ciment are o densitate medie de energie de zece ori mai bună decât pot produce bateriile de beton anterioare.

Chiar și așa, însă, densitatea energiei este încă foarte scăzută în comparație cu bateriile comerciale. Totuși, oamenii de știință cred că limitarea poate fi depășită datorită volumului uriaș pe care l-ar oferi bateria atunci când amestecul este folosit pentru a ridica clădiri mari.

Deși premisele și posibilitățile de viitor sunt promițătoare, pentru că o clădire care funcționează ca o baterie uriașă are numeroase beneficii, practic își asigură singură cel puțin o parte din consumul de energie, cercetătorii recunosc faptul că ideea lor este încă departe de a fi pusă în practică.

Mai sunt multe probleme care trebuie rezolvate înainte ca bateria de ciment să devină realitate, una dintre principalele provocări fiind prelungirea duratei de viață a bateriei și dezvoltarea tehnicilor de reciclare.

Citește și: