24 nov. 2021 | 13:35

China a creat un vehicul hipersonic: de ce sfidează știința și de ce ar trebui să ne îngrijoreze

ACTUALITATE
China a creat un vehicul hipersonic: de ce sfidează știința și de ce ar trebui să ne îngrijoreze

China e cunoscută pentru testele în premieră pe care le face. Țara a creat un vehicul hipersonic despre care vorbesc experții de la Pentagon.

Acest vehicul hipersonic testat recent de China sfidează ştiinţa, zic cei de la Pentagon. China a lansat o minirachetă în timpul zborului, ceea ce îngrijorează SUA. Vehiculul hipersonic testat în această vară de China este mai performant decât se credea initial.

Lansarea de către China a unei rachete cu capacitate nucleară care transportă un vehicul hipersonic a inclus și lansarea fără precedent a unei rachete separate de acel vehicul, potrivit mai multor rapoarte citate de The Guardian.

Testul a arătat că dezvoltarea de către China a armelor sale strategice cu capacitate nucleară este mai avansată decât s-a crezut, surprinzând oficialii Pentagonului.

China a accelerat producția de focoase nucleare

Testul, despre care se crede că a avut loc în iulie, a făcut titluri la nivel mondial când s-a constatat luna trecută că vehiculul a zburat în spațiu și a finalizat o orbită parțială a Pământului.

în timp ce se deplasa cu o viteză de cinci ori mai mare decât a sunetului, vehiculul, care poate transporta un focos nuclear, a lansat un proiectil în Marea Chinei de Sud. Oficialii de la Pentagon încă nu ştiu despre ce proiectil ar fi vorba, unii speculând că ar fi o rachetă aer-aer sau o rachetă nucleară de mici dimensiuni, alţii evocând o contramăsură împotriva unor eventuale sisteme de apărare antirachetă.

Totuşi, proiectul nu a avut o ţintă anume, căzând în mare. Astfel, la sfârşitul lui iunie, China a devenit prima ţară din lume care a lansat un vehicul hipersonic, o navă manevrabilă care se deplasează cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului.

Este un test care evidenţiază creşterea în ritm alert a capacităţii nucleare a Chinei, ceea ce produce îngrijorări la Washington în contextul tensiunilor din jurul insulei Taiwan, revendicată de regimul comunist de la Beijing.

Pentagonul spune că China a accelerat, de asemenea, producția de focoase nucleare, care ar putea fi transportate de o rachetă hipersonică, precum și de submarine convenționale și rachete balistice terestre.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele