28 aug. 2021 | 10:15

Cercetătorii spun că ploile torențiale din Iulie sunt din cauza noastră: explicația științifică

ACTUALITATE
Cercetătorii spun că ploile torențiale din Iulie sunt din cauza noastră: explicația științifică

Anul acesta ne-am confruntat cu o vreme foarte capricioasă. Ploile torențiale au dus la inundații severe în toată Europa.

Un grup de cercetători au studiat episoadele de vreme severă care au dus la inundații. Ei au vrut să tragă o concluzie reală pentru a vedea ce anume a stat la baza dezastrului provocat. Calamitățile au făcut 220 de morți în nordul Europei.

Între 12 și 15 iulie în Germania, Belgia și Olanda a fost o vreme severă. Cantitățile de apă produse de ploi au fost foarte mari. Astfel de ploi, se pare că, se produc odată la 400 de ani. Debitele râurilor au atins niveluri record. Foarte multe localități au fost devastate de apă.

Cine este de vină pentru astfel de calamități?

Un studiu al World Weather Attribution spune că acțiunile oamenilor au determinat astfel de creșteri. Ponderea de creștere fiind în intervalul 1,2 – 9 ori față de șansele care erau acum un secol.

În ultimul secol, temperatura a crescut în medie cu 1,2 grade C. Dacă încălzirea va continua spre +2 grade, șansele producerii unor evenimente meteo atât de severe vor crește. vor fi de 1,2 – 1.4 ori mai mari decât în prezent pentru ploile torențiale de vară care durează două zile.

Cercetătorii își bazează estimările pe modele climatice regionale și pe diverse simulări matematice și climatice. Intensitatea unui eveniment de ploaie extremă în timpul verii în zona nordului Germaniei a crescut cu 3-19% față de era preindustrială. Asta se datorează schimbărilor climatice.

În regiunile râurilor Ahr și Erft din Germania și Meuse din Belgia au căzut și 90 mm de ploaie în mai puțin de 24 de ore. Iar în momentele de maxim râul Ahr a avut un debit comparativ cu al Rinului.

Episoadele severe de vremea rea au demonstrat faptul că nici o țară nu este exceptată de la dezastre provocate de vreme. Încălzirea globală este un subiect discutat de foarte mulți ani, dar fără nici un rezulat.