Cercetătorii le vor da roboților abilități sociale: interacțiunea dintre om și umanoid s-ar putea îmbunătăți
Roboții de film sunt cunoscuți pentru că ajută sau le fac rău oamenilor, dar în lumea reală, au abilități sociale destul de limitate. Iată ce experimente au fost făcute asupra roboților, în acest sens.
Cercetătorii CSAIL de la MIT în domeniul informaticii încearcă să remedieze acest lucru, învățându-i pe roboți cum să interacționeze cu alți roboți pentru a-și atinge propriile obiective, potrivit unei noi lucrări.
Cercetarea ar putea duce la îmbunătățirea interacțiunilor om-robot în unitățile de viață asistată și chiar ar putea ajuta psihologii să măsoare mai bine interacțiunile sociale dintre oameni.
Experimente sociale asupra roboților
Pentru a studia aceste interacțiuni, cercetătorii au creat un mediu 2D simulat care a permis roboților virtuali să urmărească atât scopuri sociale, cât și fizice. De exemplu, un obiectiv fizic ar putea fi să navighezi la un copac, în timp ce un obiectiv social este să ghicească ce încearcă să facă un alt robot și apoi să acționeze pe baza asta. „Cum ar fi să ajuți un alt robot să ude copacul”, conform CSAIL.
Robotul este recompensat pentru acțiunile care îl apropie de obiectivele sale, dacă oferă ajutor, și o mustrare pentru acțiunea opusă.
Chiar și bebelușii par să înțeleagă interacțiunile sociale precum a ajuta și a împiedica un act, dar nu avem încă mașinării care să poată efectua acest raționament.
Astfel, echipa a creat 98 de scenarii diferite cu toate tipurile de roboți. Doisprezece oameni au vizionat aproape două sute de videoclipuri cu roboții care interacționau și apoi au trebuit să estimeze obiectivele fizice și sociale.
„În majoritatea cazurilor, modelul lor a fost de acord cu ceea ce credeau oamenii despre interacțiunile sociale care au avut loc în fiecare cadru”, au spus cercetătorii.
Cercetătorii speră că rezultatele vor acționa ca un „referent” care le permite altora să lucreze la interacțiuni sociale similare. În continuare, ei plănuiesc să creeze un mediu mai complex cu agenți 3D care să permită mai multe tipuri de interacțiuni.
Scopul final este nu doar să-i învețe pe roboți cum să interacționeze mai bine social, ci să „sape mai adânc în aspectul uman al acestui lucru”, a spus autorul principal Andrei Barbu.
„Putem face un test obiectiv pentru capacitatea ta de a recunoaște interacțiunile sociale? Poate că există o modalitate de a-i învăța pe oameni să recunoască aceste interacțiuni sociale și să-și îmbunătățească abilitățile”, a explicat cercetătorul.