27 dec. 2021 | 15:35

Cele mai valoroase startup-uri din lume, în 2021

ACTUALITATE
Cele mai valoroase startup-uri din lume, în 2021

Multă lume înființează afaceri peste tot. Dar adevărații „unicorni” sunt cele mai de succes startup-uri.

„Unicornii” sunt companiile cu o evaluare de peste un miliard de dolari. În acest moment, la nivel global, există 943 de startup-uri unicorn. Împreună sunt evaluate la 3.053 de miliarde de dolari, potrivit CB Insights.

Unele dintre aceste firme sunt mai puțin cunoscute, însă fac progrese discrete, dar cu impact în domeniul software, al sănătății, al automobilelor, dar și în alte domenii.

Altele au devenit deja lideri bine cunoscuți în industrie, cum ar fi producătorul aerospațial SpaceX și dezvoltatorul și editorul de jocuri Epic Games.

Cele mai valoroase startup-uri din lume, anul acesta

Dintre aceste 943 de startup-uri unicorn, 35 sunt decacorni (unicorni cu evaluări de peste zece miliarde de dolari). Lista completă poate fi citită chiar aici.

Multe dintre cele mai valoroase startup-uri sunt deja giganți în domeniile lor.

De exemplu, compania chineză de social media Bytedance este dezvoltatorul din spatele platformei de rețele video Douyin și al versiunii sale internaționale, TikTok. Aceasta a acumulat o evaluare de 140 de miliarde de dolari. Este peste compana SpaceX deţinută de Elon Musk, evaluată anul acesta la o sută de miliarde de dolari.

De asemenea, compania de servicii financiare și software de plăți Stripe are o evaluare de 95 de miliarde de dolari, iar asta s-a întâmplat pe parcursul pandemiei COVID-19.

Cum ziceam mai devreme, nu toate companiile de succes sunt cunoscute. Un nume mai puțin vizibil la nivel global este fintech-ul suedez Klarna (45,6 miliarde de dolari). Dar și platforma australiană de design grafic Canva (40 miliarde de dolari). Acestea sunt, totuși, cunoscute, în domeniile lor.

În continuare, pe locurile 6 și 7 în totul celor mai bune companii din lume, se află două companii din SUA: Instacart şi Databricks. Apoi, fintech-ul Revolut, cu operaţiuni şi în România (evaluat la 33 miliarde de dolari). Pe poziţiile 9 şi 10 se află alte companii din SUA – Epic Games şi Chimie.