06 dec. 2021 | 13:25

Cel mai scurt război din istoria omenirii. A durat mai puțin decât o pauză de masă, dar a făcut sute de victime

ACTUALITATE
Cel mai scurt război din istoria omenirii. A durat mai puțin decât o pauză de masă, dar a făcut sute de victime

Războiul, care a durat aproximativ 38 de minute, a văzut doar un singur soldat britanic rănit, în timp ce zanzibarii au suferit 500 de victime și o înfrângere dezechilibrată.

Anul acesta s-au împlinit 125 de ani de la războiul dintre Anglia și Zanzibar, considerat cel mai scurt război din istorie, cu o durată totală cuprinsă între 38 și 45 de minute. Contextul războiului își are rădăcinile în colonialismul european din Africa în timpul secolului al XIX-lea. Mai exact, planurile britanice pentru Sultanatul Zanzibarului, o națiune insulară suverană de lângă coasta Africii de Est, care astăzi face parte din națiunea Tanzaniei.

În esență, războiul a avut rădăcini în moartea sultanului Hamad bin Thuwaini cu doar două zile înainte de începerea luptei. Thuwaini era un prieten al britanicilor și făcuse acorduri, în trecut, pentru a deveni protectorat britanic. Cu toate acestea, englezii erau îngrijorați de noul sultan, Khalid bin Barghash, deoarece nu era la fel de favorabil intereselor lor.

Conform acordului de protectorat, succesorul sultanului ar trebui să fie aprobat de consulul britanic. Pentru că Barghash nu a făcut acest lucru, a fost văzut ca un casus belli.

Britanicii i-au trimis noului sultan un ultimatum ca să abdice și să părăsească palatul. Cu toate acestea, el s-a baricadat înăuntru. La 9 dimineața, pe 27 august 1896, ultimatumul a expirat și a început războiul.

Era colonialismului

Forțele britanice aveau trei crucișătoare, două canoniere și o forță de 1.050 de militari. În fața lor se afla armata Zanzibarului, mult mai mare, de 2.800 de oameni, deși erau în mare parte civili, paznici de palat și servitori. Aveau și un iaht regal, HHS Glasgow, alte două nave mici, o baterie de țărm, artilerie și mitraliere.

Exact la 9 dimineața, britanicii au început un bombardament naval asupra palatului, care era în mare parte din lemn. De la bun început, pagubele au fost semnificative, demontând apărările și distrugând baricadele cu obuze explozive.

Ciocnirea dintre navele britanice și Glasgow a fost, de asemenea, puternic unilaterală, britanicii scufundând iahtul regal în portul de mică adâncime.

În cele din urmă, sultanul a fugit, iar apărătorii s-au predat. Întregul război a durat mai puțin de o oră, majoritatea istoricilor plasându-l la aproximativ 38 de minute.

În ciuda duratei sale scurte, totuși, aproximativ 500 de apărători și civili din Zanzibar au fost uciși în luptă, două bărci, inclusiv Glasgow, scufundate. În schimb, singura victimă britanică a fost un marinar rănit.

Războiul a făcut ca Zanzibarul să-și piardă o mare parte din suveranitatea rămasă, un nou sultan fiind „omul englezilor”.