Cel mai mare risc de care ar trebui să țină cont persoanele care vor să investească în Bitcoin
Criptomonedele au devenit extrem de atractive. Pare tentant să investești câteva mii sau zeci de mii de dolari și să ai speranța că vei câștiga mult mai mult, în scurt timp. Problema e că lucrurile nu stau deloc așa.
În fapt, nici măcar un singur investitor din lume nu are garanția că, peste doar 10 minute, Bitcoin-ul din portofelul lui digital va mai reprezenta ceva.
Cel mai mare risc pentru Bitcoin este volatilitatea
Piața este extrem de volatilă, necontrolată de vreo instituție oficială. Nu este vorba doar despre Bitcoin. În fapt, toate criptomonedele sunt volatile.
După cum am văzut deja, un simplu tweet al lui Elon Musk dă peste cap prețurile, fie prăbușindu-le, fie ducându-le la cote maxime.
După cum ne amintim cu toții, Bitcoin a atins un record istoric de aproximativ 64.829 dolari în luna aprilie a acestui an, apoi a scăzut până la 28.911 USD în iunie.
De atunci, a urcat din nou la nivelul de peste 34.000 de dolari, însă de la peste 64.000, vorbim despre o depreciere ce poate genera pierderi însemnate.
Ce ar trebui să punctăm este că nimeni nu a știut că acest lucru se va întâmpla. Practic, cine avea doi Bitcoin în primăvară, se baza pe faptul că are un capital de peste 128.000 de dolari. În iunie, mai avea în jur de 58.000 de dolari.
Din acest motiv, analiștii financiari recomandă oamenilor să nu vadă în Bitcoin sursa îmbogățirii peste noapte, pentru că nu există garanția că așa este. Poate fi, în schimb, cauza falimentului personal.
Există riscul devalorizării puternice, ceea ce ar putea transforma o persoană care a investit zeci de mii de dolari într-un om complet pierdut și prăbușit pe piața financiară, mai ales dacă acești bani erau toate economiile sale.
De asemenea, înainte de a te aventura pe piețe financiare, e bine să încerci să cunoști cât mai multe noțiuni legate de economie, de curente economice, de riscuri. Abia apoi e indicat să îți pui banii în joc și să mizezi pe câștig.
Însă nu uita că și cei mai mari economiști ai lumii s-au înșelat de-a lungul timpului, cel puțin o dată în viață, motiv pentru care ar trebui să nu riști niciodată mai mulți bani decât îți permiți să pierzi.