Explicația pentru cea mai mare factură la electricitate din istoria României: ce s-a întâmplat, de fapt

Explicația pentru cea mai mare factură la electricitate din istoria României: ce s-a întâmplat, de fapt

În cazul în care nu aveai oricum foarte mare încredere în factura de energie electrică sau de gaze naturale, acest anunț din partea Electrica Furnizare, cu siguranță, nu te va ajuta să dormi mai liniștit noaptea.

În ultima perioadă, foarte mulți români s-au confruntat cu o explozie a facturii la energie electrică și gaze naturale, iar scumpirile abia au început. De la 1 octombrie se vor vedea și mai multe scumpiri, în timp ce lovitura desprinsă din scumpirea gazelor naturale se va resimți abia la iarnă, când vom depinde cu toți de căldura caloriferelor. Unii români au început însă deja să plătească niște sume de bani extraordinare la curent.

Explicația Electrica Furnizare pentru cea mai mare factură din România

Un consumator casnic din Alba Iulia, un utilizator persoană fizică, s-a trezit cu o factură la energie electrică de 27.000 de lei sau aproximativ 5500 de euro. Dincolo de faptul că ți-ai cumpăra o mașină decentă la mâna a doua cu acei bani, mai ciudată decât atât este explicația furnizorului de curent. Nu de alta, dar individul cu pricina nu avea o fermă de Bitcoin în casă, nu încărca mașini electrice în permanență și nici nu s-a încălzit în mijlocul verii cu reșouri în fiecare cameră.

Electrica Furnizare insistă asupra faptului că aceea a fost ”anomalie”, iar clientul nu trebuie să plătească nimic până când nu se elucidează situația. “Electrica Furnizare informează cu privire la cazul clientului din Alba Iulia, care a primit o factură în valoare de 27.808,13 lei, ca urmare a unei anomalii pe lanțul de facturare și în sistemul informatic. Electrica Furnizare precizează că factura menționată în cadrul articolelor de presă este o factură cu caracter de regularizare, emisă în baza citirii efectuate de către operatorul de distribuție zonal.”, se arată în comunicatul furnizorului de energie electrică din spatele facturii record.

”Din cauza unei anomalii pe lanțul de facturare și în sistemul informatic, factura în cauză a fost transmisă automat, în mod eronat, către client. Compania Electrica Furnizare a luat decizia de a storna factura până la clarificarea modului de funcționare a întregului lanț de facturare, inclusiv a contorului de la locul de consum în cauză”, au continua oficialii Electrica Furnizare.

Pentru context, o familie din Alba Iulia a primit sâmbătă o factură la energie electrică în valoare de 27.808 lei pentru un consum energetic de 39.313 kwh generat în perioada 12 iulie 2021 – 10 august 2021. Consumul respectiv este imposibil de realizat de un consumator casnic, indiferent de activitatea pe care o întreprinde în casă. Nu ar rezista instalația electrică să facă față consumatorilor care ar putea genera un asemenea consum.

Factura de 27000 lei curent electric romania

Dincolo de scenariul de mai sus și de lipsa unei explicații logice pentru această situație, problema este că nu prea poți avea încredere nici în facturile semnificativ mai mici decât atât, având în vedere de relaxarea cu care se tratează aceste ”anomalii”.