Cea mai bună veste a dimineții pentru români. Este oficial și vor primi 50% reducere, dar nu vor mai avea gratuitate

Cea mai bună veste a dimineții pentru români. Este oficial și vor primi 50% reducere, dar nu vor mai avea gratuitate

Guvernul a decis să elimine gratuitatea pentru studenți când vine vorba de călătoriile cu trenul. Aduce însă ceva suplimentar.

În urma anunțului guvernului că elimină gratuitatea pentru studenți, criticile au fost numeroase. Acum, premierul Florin Cîțu a venit cu completări pentru acea decizie și cu o propunere pentru studenți.

Prim-ministrul a declarat că se va reveni la sistemul în care studenții vor avea 50% reducere la transportul pe calea ferată, nu gratuitate, ca până acum. Practic, același tip de reducere ca pe transportul în comun în oraș.

„Se revine la 50% reducere la transportul cu trenul pentru studenți. Nu văd aici un capăt de țară.”
Florin Cîțu

În motivarea acestei decizii premierul a făcut trimitere la țări mai dezvoltate decât România care nu au practicat acest sistem de gratuitate pentru transportul studenților. Doar au aplicat diverse praguri de reducere, de la 30% până la 60%.

„În Austria studenții au 60% reducere, Belgia, 50% reducere, Cehia 75%, Croația reducere de 50%, Estonia 30%, Franța 50%. În Grecia nu există reduceri. România era țara care era în afara sistemului. Toate celelate țări mai dezolvate nu oferă gratuitate.”
Florin Cîțu

Există însă o țară care oferă acest tip de gratuitate

Luxemburg acordă gratuite la transportul studenților. Doar că e unul dintre statele cu o putere financiară considerabilă și cu venituri pe cap de locuitor destul de mari.

Situația nu e însă definitivată. Ludovic Orban, președintele PNL, a spus că va fi menţinută parțial gratuitatea transportului pe calea ferată pentru studenţi, doar pe ruta dintre localitatea de domiciliu şi cea în care îşi fac studiile. Orban a comunicat acestea înainte de declarațiile lui Cîțu.

Premierul a spus că ia în calcul și această variantă.

Gratuitatea de acum a venit în 2017, când guvernul de atunci a aprobat o ordonanţă de urgenţă care prevede că studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: