Ce urmează pentru Bitcoin și de ce e Fondul Monetar Internațional îngrijorat
Criptomonedele captează din ce în ce mai multă atenție, pe măsură ce capitalizarea lor globală evoluează fulgerător, iar oamenii sunt tot mai interesați de acest sistem, investind sume importante în activele digitale. Unde vom ajunge, de fapt, în acest ritm?
Marți, cea mai populară criptomonedă din lume – Bitcoin – a atins cel mai înalt nivel din ultimele șase luni și s-a apropiat de maximul istoric. Concret, Bitcoin, a crescut cu până la 1,5% în sesiunea asiatică, până la 62.991 dolari, ce mai ridicat nivel de după mijlocul lunii aprilie, apropiindu-se de maximul său istoric de 64.895 de dolari.
Între timp, Ethereum a înregistrat câștiguri similare, deși este încă puțin mai departe de maximul său istoric. Luni, ETH s-a tranzacționat până la 3.419 dolari, înainte de a crește pe parcursul săptămânii până la un maxim de 3.957 dolari. Precedentul maxim istoric al ETH a fost atins pe 12 mai, când a ajuns la 4.177 de dolari. În prezent se tranzacționează în jurul valorii de 3.820 de dolari.
Contextul în care se întâmplă acest lucru nu este deloc întâmplător: brokerii pariază pe așteptata listare a unui fond de investiții futures în SUA ce ar putea atrage noi bani în sectorul criptomonedelor.
Numai luna aceasta, cea mai populară dintre monede digitale ale lumii a crescut cu 40%, iar autoritățile financiare internaționale încep să fie din ce în ce mai îngrijorate cu privire la evoluția criptomonedelor.
Conform lui Simon Peters, analist în domeniul pieței criptoactivelor al platformei de investiții eToro, pe piața cripto au loc evenimente extrem de importante pentru viitorul activelor digitale. Iată două dintre acestea:
Grayscale sugerează transformarea fondului de Bitcoin în ETF
Firma de management a criptoactivelor Grayscale a dat cel mai mare indiciu de până acum că intenționează să își transforme fondul său de bitcoin într-un fond tranzacționat la bursă (ETF) cu decontare fizică.
Deși intenția nu a fost confirmată pana la momentul redactării acestui articol, directorul executiv Barry Silbert a dat de înțeles, într-un tweet scurt, că firma ar putea trece în curând de la structura actuală la o structură de tip ETF. Vestea vine după ce directorul general a criticat ETF-urile bitcoin susținute de contracte futures, spunând: „Prietenii nu-și lasă prietenii să cumpere și să dețină ETF-uri bazate pe contracte futures”.
Tweet-ul lui Silbert vine după aprobarea ETF-ului ProShares – care este un fond bitcoin bazat pe contracte futures. Anunțul a impulsionat prețul bitcoin, deoarece investitorii consideră că sprijinul acordat de autoritățile de reglementare fondurilor bazate pe criptoactive reprezintă o confirmare a activităților acestora.
Vladimir Putin aprobă criptoactivele
Președintele rus, Vladimir Putin, a adoptat o poziție favorabilă față de criptoactive.
Deși nu s-a declarat un entuziast, liderul rus și-a exprimat joia trecută, în cadrul unui interviu pentru CNBC, o relativă disponibilitate față de criptoactive.
Putin a declarat despre criptoative ca acestea „au dreptul de a exista și pot fi folosite ca mijloc de plată”. De asemenea, el a adăugat că este prea devreme pentru a discuta despre ideea de a tranzacționa petrol și alte mărfuri prin intermediul criptoactivelor, aceste resurse reprezentând o mare parte din baza de export a Rusiei.
Relativa disponibilitate a lui Putin față de criptoactive vine probabil în contextul în care Rusia se confruntă cu dificultăți în accesarea capitalului internațional sub formă de dolari americani. Națiunea eurasiatică a fost lovită de sancțiuni după invadarea Crimeei în 2014.
FMI, îngrijorat de expunerea excesivă la criptoactive în țările în curs de dezvoltare
Fondul Monetar Internațional, în cel mai recent raport privind stabilitatea financiară, a redus ușor perspectivele de creștere economică mondială pentru 2021 față de previziunile sale din iulie, dat fiind că ritmul de redresare a încetinit. FMI a avertizat că economiile lumii se redresează în ritmuri diferite, în contextul crizei sanitare.
FMI a menționat, de asemenea, progresele înregistrate de criptoactive, dar și-a exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile pe care acestea le pot aduce atât piețelor financiare cât și investitorilor.
Potrivit analistului eToro, Bogdan Maioreanu, FMI a prognozat recent o creștere a PIB-ului mondial de aproape 5,9% în acest an și de 4,9% anul viitor. Chiar dacă prognoza a fost revizuită în scădere cu 0,1% față de estimările din iulie, creșterea este aproape dublă față de media din ultimul deceniu.
În timp ce fondul așteaptă ca producția economică din țările avansate să revină în 2022 pe traiectoria dinaintea pandemiei și chiar să o depășească cu 0,9% în 2024, perspectivele pentru economiile emergente și în curs de dezvoltare, în afara Chinei, sunt mult mai proaste. FMI estimează că în 2024 economia va evolua cu 5,5% sub previziunile prepandemice.
Creșterea prețurilor provoacă și ea îngrijorări, însă FMI se așteaptă ca inflația pentru economiile avansate și emergente să revină la nivelurile de dinaintea pandemiei până la jumătatea anului 2022. Există și o incertitudine creată de lipsa forței de muncă, chiar și în condițiile în care oamenii sunt în șomaj.
Există porturi care nu pot descărca containere, magazine care nu găsesc mijloace de transport pentru a fi aprovizionate cu mărfuri, o presiune constantă asupra disponibilității transporturilor navale. Gita Gopinath, economistul-șef al FMI, a subliniat recent necesitatea de a fi „deosebit de vigilenți la șocurile venite din partea ofertei”, astfel încât acestea să nu declanșeze o spirală a presiunilor salariale. „Băncile centrale ar trebui să fie pregătite să reacționeze rapid dacă riscurile se materializează pe parcursul acestui proces de redresare economică fără precedent”, a declarat Gopinath.
Fondul Monetar Internațional face, de asemenea, o analiză a criptoactivelor, considerând că acestea au evoluat pentru a răspunde unor nevoi variate de investiții speculative, de stocare a valorii, de conversie monetară și de plăți. Provocările pe care le ridică ecosistemul includ riscurile de integritate operațională și financiară din partea furnizorilor de criptoactive, riscurile legate de protecția investitorilor cu privire la criptoative și finanțele descentralizate (DeFi), precum și rezervele și raportările netransparente pentru unele stablecoins.
FMI este preocupat și de faptul că adoptarea criptoactivelor în unele piețe emergente și economii în curs de dezvoltare a depășit-o pe cea a economiilor avansate. Unul dintre cele mai mari riscuri legate de criptoactive pe piețele emergente este eludarea restricțiilor legate de schimbul valutar și a celor de control a circulației capitalului. Creșterea tranzacțiilor de criptoactive în aceste economii ar putea duce la destabilizarea fluxurilor de capital. FMI îndeamnă factorii de decizie politică să implementeze standarde globale pentru criptoactive și să își îmbunătățească capacitatea de a monitoriza ecosistemul cripto.