Ce trebuie să faci ca să obții dovada foto sau video atunci când ai depășit viteza în trafic

Ce trebuie să faci ca să obții dovada foto sau video atunci când ai depășit viteza în trafic

Dacă ai încălcat legea și ai avut ghinionul să fii prins de polițiști, atunci mai mult ca sigur te alegi cu o amendă. Iată cum obții dovada foto sau video pentru depășirea vitezei.

Dacă ai depășit viteza legală pe un sector de drum și în zonă se află un echipaj de Poliție, atunci mai mult ca sigur vei fi tras pe dreapta. Polițistul îți va întocmi un proces-verbal și vei fi amendat în conformitate cu Codul Rutier. Dacă vrei, însă, să obții dovada foto sau video, ca să vezi exact ce și unde ai greșit, atunci trebuie să știi ce soluții ai la îndemână.

Legea spune că polițistul care constată abatarea nu este obligat să-i arate șoferului înregistrarea din care rezultă încălcarea legii. Dar ea se poate obține altfel, scrie avocat.net.

Cum obții dovada foto sau video când încalci legea

Contactată de publicația amintită, Andreea Dana Fodor, avocat în cadrul Baroului București, spune că agentul constatator nu are obligația de a arăta celui sancționat filmarea. În schimb, înregistrarea poate fi cerută odată cu formularea unei plângeri contravenționale.

Potrivit OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, “[î]mpotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia”.

Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripție a avut loc încălcarea legii și suspendă executarea măsurilor aplicate. Trebuie să ții, însă, minte un detaliu important: polițistul poate aplica sancțiunea în șase luni de la data săvârșirii faptei, iar comunicarea trebuie realizată în două luni de la data aplicării sancțiunii.

Așadar, termenul maxim este de opt luni de la săvârșirea faptei. Chiar și-n cazul în care procesul-verbal este comunicat celui sancționat după acest termen, el nu devine nul de drept. Pentru a se constata prescripția executării sancțiunii, cel sancționat trebuie să formuleze o plângere în acest sens la instanța care apare în procesul-verbal.

Recomandarea avocatei este de a formula plângere și “în situația în care procesul-verbal vă este comunicat înainte să expire termenul despre care am vorbit”. Asta, deoarece există cazuri în care Poliția rutieră pierde înregistrările sau în înregistrări nu este vizibil numărul de înmatriculare al mașinii.

Citește și: