30 nov. 2021 | 08:50

Ce se va întâmpla pe piața muncii din 2022: ce așteptări au angajații, dar și angajatorii

ACTUALITATE
Ce se va întâmpla pe piața muncii din 2022: ce așteptări au angajații, dar și angajatorii

Doar puțin ne mai desparte de noul an, iar companiile au început deja să se pregătească temeinic, la fel și angajații de pe piața muncii de la noi din țară. În timp ce unii întocmesc strategii și planuri de acțiune, cei din urmă își redefinesc scările de valori și își conturează în alte tonuri așteptările pe care le au de la companiile angajatoare.

Anul 2021 se încheie într-o notă incertă pentru mediul privat și pentru piețele financiare globale. Investitorii privesc cu teama spre potențiala evoluție agresivă a pandemiei, pe fondul apariției noii tulpini Omicron.

Bursele și piața petrolieră internațională au reacționat deja la incertitudine, marcând scăderi semnificative.

Vineri, de exemplu, piețele asiatice au fost cele mai afectate, indicele Hang Seng ( HSI ) din Hong Kong au scăzut cu 2,7%, în timp ce Nikkei 225 ( N225 ) din Japonia a scăzut cu 2,5%. De asemenea, pietele europene s-au vândut puternic, cu indici majori, inclusiv FTSE100 , CAC40 din Franța ( CAC40 ) și DAX din Germania ( DAX ), scăzând între 3% și 4%.

Piețele din SUA, care au fost închise joi de Ziua Recunoștinței, au fost , de asemenea, blocate în timpul sesiunii de tranzacționare scurtate de vineri. Contractele futures Dow ( ÎNDU ) au scăzut cu peste 900 de puncte, sau aproximativ 2,5%. S & P 500 ( INX ) și Nasdaq ( COMP ) au scăzut cu aproape 2%.

Contractele futures pe petrol din SUA s-au scufundat cu peste 11%, tranzactionandu-se sub 70 de dolari pe baril. Țițeiul Brent, referință globală a petrolului, a suferit o scădere similară, până la aproximativ 73 de dolari.

Criptomonedele au înregistrat și ele scăderi notabile săptămâna trecută, reușind să recupereze în acest început de nouă săptămână, o bună parte din pierderi, datorită faptului că mulți investitori au profitat de moment și au cumpărat masiv active crypto.

Companiile privesc și ele cu incertitudine, neștiind exact care va fi impactul noii tulpini asupra economiilor, asupra măsurilor de restricție.

În linii mari și analizând datele care sunt disponibile până în acest moment, avem o idee generală despre cum va arăta piața muncii în 2022, lucrurile putând să evolueze și să se schimbe de la o lună la alta, în funcție de cât de mult vor diferi factorii variabili din prezent.

Ce ne pregătesc companiile în 2022

Acestea fiind spuse, să vedem ce ne pregătesc companiile. Conform editiei 2021 a studiului EY „Work Reimagined Employer Survey”, recent realizat printre manageri, firmele nu sunt tocmai pregătite pentru munca hibrid.

Chiar dacă, pe parcursul celor aproape doi ani de pandemie, munca la distanță a fost colacul de salvare ce a permis funcționalitatea în numeroase domenii de activitate și chiar și-a dovedit eficacitatea, se pare că firmele nu sunt deloc pregătite pentru implementarea unui sistem hibrid pentru piața muncii a anului 2022.

Datele analizate arată că 79% dintre angajatori intenționează să facă o serie de modificări, de la moderate la semnificative, către un regim de muncă hibrid, pentru care ar opta 90% dintre angajați, care își doresc flexibilitate în alegerea locului și programului de muncă. Cu toate acestea, doar 40% dintre angajatori și-au comunicat aceste planuri, generând o stare de nemulțumire în rândul angajaților pe temele cheie care țin de transparență, flexibilitate, cultură și productivitate.

În pofida conștientizării importanței unui regim de muncă flexibil pentru angajați, studiul relevă că 35% dintre angajatorii respondenți vor că toți angajații lor să revină la un program de lucru integral la birou după încheierea pandemiei.

Deși opțiunea este de înțeles pentru unii angajatori care activează în sectoare în care prezența la locul de muncă este necesară, aceeași opinie există și în rândul organizațiilor care și-ar putea desfășura activitatea în mod virtual, dar care doresc prezența fizică la birou.

În privința celor mai mari riscuri care ar putea apărea odată cu trecerea la un sistem de lucru hibrid, altele decât cele legate de sănătatea fizică, aproape jumătate (45%) dintre angajatori au menționat capacitatea lor de a evalua corect și echitabil situațiile în care unele posturi impun sau nu un program sau un loc de muncă fix.

O altă preocupare majoră menționată de 43% dintre angajatori este modul în care ar putea reține talentele și asigura flexibilitatea, în timp ce pentru 40% modelul de lucru hibrid reprezintă un pericol pentru cultură, creativitate și colaborare.

Alte riscuri identificate în rândul angajatorilor vizează dezvoltarea următoarei generații de resurse umane (39%), stabilirea și măsurarea productivității (36%), perfecționarea/recalificarea angajaților pentru noile modalități de a munci (30%), adoptarea noilor tehnologii pentru a susține muncă hibridă (28%) și îmbunătățirea stării de bine a angajaților (28%).

În pregătirea întoarcerii la birou, siguranță la locul de muncă devine, de asemenea, un aspect important. Conform studiului, 43% dintre respondenți spun că vor impune angajaților să fie vaccinați cu schemă completă înainte de a reveni la muncă de la birou, iar un procent similar (42%) plănuiește să stimuleze vaccinarea, de exemplu prin acordarea de zile libere, în condițiile prevăzute de lege.

La polul opus, angajații vor fix ceea ce companiile nu sunt pregătite să ofere

Pe piața muncii de la noi din țară se realizează sondaje peste sondaje printre angajați și toate indică o puternică dorință către flexibilizarea programului de lucru. Oamenii își doresc în mare măsură să lucreze de acasă, cât mai mult timp posibil, unii chiar fără să fie nevoie să treacă deloc pe la birouri.

Un studiu realizat de Reveal Marketing Research, privind comportamentul angajaților și digitalizarea procesului de căutare a unui loc de muncă, 45% dintre angajații din România vor job-uri mai flexibile.

Mai mult decât atât, datele unui alt studiu relevant arată că peste 60% dintre angajații români care își caută un alt job o fac pentru că se consideră subapreciați la locul de muncă actual.

Salariul nu mai e condiția esențială pe piața muncii a anului 2022

Concluzia perspectivelor pieței muncii a anului viitor este una simpla. Aceea că angajatorii ar trebui să fie conștienți de faptul că angajații români și-au dezvoltat, diversificat și schimbat așteptările. Vor să se simtă apreciați la locul de muncă, vor flexibilitate, vor mai mult timp pentru ei și pasiunile lor.

Prin urmare, companiile ce vor să rămână competitive pe piață, ar trebui să ofere aceste beneficii angajaților, pentru a evita situația în care s-ar putea scufunda într-o criză a forței de muncă.

„Pentru angajatori, este momentul să reevalueze ce au de făcut pentru a veni în întâmpinarea noilor perspective și așteptări pe care le-a dobândit forță de muncă, în urmă pandemiei. Un salariu competitiv este o condiție necesară, dar nu suficientă. Este util de revizuit pachetul de beneficii, astfel încât acesta să îi susțînă pe angajați să integreze cât mai ușor responsabilitățile legate de viață personală și de familie cu acelea de la birou.

Totodată, Randstad Workmonitor a identificat o nevoie a angajaților până în acest an mai puțin vizibilă, aceea că activitatea lor să răspundă unui scop important pentru ei”, ne explică Mihaela Maranca, Director General, Randstad România.