Ce se întâmplă cu vaccinarea copiilor între 12-15 ani, în România: decizia finală vine de la EMA

Ce se întâmplă cu vaccinarea copiilor între 12-15 ani, în România: decizia finală vine de la EMA

​Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) urmează să se pronunțe vineri cu privire la autorizarea vaccinării copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani. Aceștia ar urma să fie imunizați cu serul Comirnaty, dezvoltat de Pfizer și BioNTech.

Până în acerst moment, serul dezvoltat de alinaţa americano-germană Pfizer/BioNTech, este avizat de EMA pentru a fi administrat adulților, dar și tinerilor cu vârste mai mari de 16 ani.

În cazul în care Agenția va da undă verde vineri, vaccinul va fi recomandat spre administrare tuturor tinerilor cu varste cuprinse între 12 și 15 ani.

Prin urmare, după avizul EMA, toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor putea începe campania internă de vaccinare a adolescențiilor din această categorie de vârstă.

Astfel, EMA urmează să anunţe vineri, într-o conferinţă de presă, ”rezultatele unei reuniuni extraordinare a Comitetului Medicamntelor de Uz Uman (…) pe tema indicaţiilor pediatrice a vaccinului Comirnaty”.

Decizia are o importanță deosebită, pentru că de ea depind campaniile de vaccinare la nivel european, în rândul adolescenților.

De altfel, momentul este unul extrem de important. Elevii se apropie de clipa absolvirii instituțiilor de învățământ, iar vacanțele sunt doar la un pas distanță. Ar fi foarte util ca acest ser să fie avizat, pentru ca elevii să fie imunizați pe perioada vacanței de vară, pentru a putea pleca alături de familie în concedii, chiar și în afara țării, unde nu vor mai fi nevoiți să se supună restricțiilor pandemice de circulație.

Și adolescenții români vor fi imunizați cu serul Comirnaty

Și autoritățile române așteaptă decizia agenției, pentru a demara campania de imunizare a adolescenților cât mai repede.

”Aşteptăm cu nerăbdare decizia Asociaţiei Europene a Medicamentului, cât de repede posibil vom aproba şi noi şi vom începe vaccinarea la această grupă de vârstă. Evident că vaccinarea va avea nevoie şi de acordul informat al părintelui. Sperăm să existe o cât mai mare colaborare cu părinţii şi cu medicii de familie aşa încât copii care nu neapărat suferă şi nu dezvoltă forme foarte severe, dar sunt un vector important de transmitere, să se vaccineze în număr cât mai mare”, a declarat Ioana Mihăilă.

Serul anti-Covid-19, Comirnaty, a primit deja undă verde în Statele Unite ale Americii, Agenţia medicamentului de aici, FDA, a autorizat deja vaccinarea adolescenţilor americani.

Citește și: