Ce se întâmplă cu RO-Alert: cum au devenit inutile avertismentele de urgență, explicația lui Raed Arafat

Ce se întâmplă cu RO-Alert: cum au devenit inutile avertismentele de urgență, explicația lui Raed Arafat

În teorie, notificările RO-Alert care ne scot peri albi la fiecare câteva zile, în funcție de zona în care te afli în România, au fost menite să ne salveze viața. În practică, nu de puține ori, ajung la tine când deja este prea târziu. Care este explicația?

În ultimele zile România s-a confruntat cu un val foarte agresiv de furtuni și ploi torențiale. Acestea au dus la decese, oameni izolați, case distruse și numeroase alte dezastre. Cel puțin victimele omenești ar fi putut fi prevenite dacă oamenii ar fi primit avertismentul RO-Alert în timp util. În mod regretabil, însă, nu de puține ori, au primit acel mesaj în timpul furtunilor, nu cu câteva minute înainte, cum ar fi fost normal.

Dacă îți ține de cald, există o explicație pentru acest haos și a fost formulată de Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Raed Arafat a explicat că alertele RO-Alert de vreme severă ajung la populație, uneori, în timpul producerii intemperiilor, dintr-un motiv simplu. ”Este fenomen nowcasting şi se află foarte din scurt de el de către ANM”, a atras atenția oficialul.

Mesajele RO-Alert ajung târziu: care este explicația

„Având în vedere că este mai mult vorba despre fenomene de tip nowcasting, evident că nu putem prevedea şi să trimitem din timp mai multe echipe, însă oriunde este nevoie s-a recurs la ridicarea nivelului de alertă şi IGSU este pregătit să intervină cu personal și utilaje din judeţele care nu sunt impactate”, a declarat Raed Arafat, marţi, în videoconferință cu prefecţii.

În timp ce punea presiuni pe prefecți pentru ca aceștia să se asigure că mesajele RO-Alert sunt trimise la timp, același oficial a oferit și explicația pentru care acest lucru nu se întâmplă. ”Rămânem pregătiţi şi insist asupra trimiterii mesajelor RO-Alert (…) din timp. Aş dori să explic, că au fost întrebări de ce mesajele RO-Alert ajung foarte scurt înaintea fenomenului sau chiar în timpul acestuia. Pentru că este fenomen nowcasting şi se află foarte scurt de el de către ANM. ANM-ul, când ne informează că au aflat de fenomen, noi imediat trimitem mesajul. Fiind fenomen nowcasting, timpul la dispoziţia noastră este scurt”, a spus Raed Arafat, citat de News.ro.

O astfel de situație la care a făcut referire Arafat, în care mesajele RO-Alert au fost trimise în timpul producerii intemperiei. a fost în 11 iunie 2021. La momentul respectiv, bucureștenii au primit mesaj RO-Alert de averse însemnate și descărcări electrice la ora 18.40, în condițiile în care avertizarea făcea referire la perioada 18:10-19:00.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: