Ce se întâmplă cu energia solară în UE, de fapt. Nivelul atins este unul record
Cele mai recente date statistice indică faptul că furnizarea de energie solară a atins un nivel record în Uniunea Europeană.
În lunile iunie și iulie ale anului curent, furnizarea de energie solară în interiorul Uniunii Europene a atins un nivel record. Aceasta reprezintă 10% din totalul electricității produse în blocul comunitar, arată datele publicate de organizația Ember.
În total, arată experții din cadrul Ember, cele 27 de state membre UE au generat aproape 39 TWh (terawatt-oră) de energie din panourile solare în iunie și iulie. Prin comparație, în anul 2018 s-au inregistrat doar 10,9 TWh.
Opt țări din cadrul Uniunii Europene au stabilit noi recorduri
Analiza celor de la Ember mai arată că opt state membre ale Uniunii Europene au stablit noi recorduri, în urma majorării producției și a utilizării panourilor solare, se arată în raport.
În continuare, din același raport aflăm că generarea totală de energie de la panourile solare este sub nivelul de electricitate furnizat de cărbune, care a reprezentat 14% din totalul electricității produse în blocul comunitar, în iunie și iulie.
Charles Moore, analist în cadrul Ember, subliniază faptul că legislația e foarte importantă, chiar decisivă, atunci cand vine vorba despre evoluția producțiilor de acest tip. De exemplu, creșterea substanțială a producției în Spania și Olanda „reflectă legislația ambițioasă”.
Furnizarea de energie solară în cadrul Uniunii Europene a urcat, în medie, la 14 TWh pe an în 2019 și în 2020. Experții susțin că la același nivel se va situa și anul acesta.
Totuși, nu e suficient. Am avea nevoie de o dublare a acestei valori, pentru a ne atinge țintele ambițioase de mediu.
În următorii ani, toate statele UE vor fi nevoite să depună un efort substanțial, pentru a reduce impactul asupra mediului înconjurător, pentru a diminua amprenta de Carbon și a reduce volumul gazelor cu efect de seră.
Uniunea Europeană deține cea mai mare piață de carbon din lume. Pe fondul unor decizii radicale, alimentate de urgența climatică, piața UE se va extinde și va deveni și mai puternică.
Uniunea Europeană are în plan să se extindă și să impună limite mai stricte emițătorilor, în contextul în care, întregul bloc comunitar se va alinia unor standarde înalte privind protejarea mediului înconjurător, în special din 2030.
Pentru început, Comisia Europeană intenționează să introducă transportul maritim în sistemul Uniunii Europene de comercializare a cotelor de emisii, din 2023, și să îmbunătățească un mecanism de control al furnizării permiselor de carbon.