04 mart. 2021 | 10:37

Ce se întâmplă când tehnologia avansează mai repede decât nevoile: câte telefoane vechi zac nefolosite în România

ACTUALITATE
Ce se întâmplă când tehnologia avansează mai repede decât nevoile: câte telefoane vechi zac nefolosite în România

Tehnologia a avansat puternic în ultimii ani și producătorii vin cu telefoane și mai performante în fiecare an. Problema e, însă, că așa ajungi să deții în sertare tot mai multe telefoane nefolosite.

Nu prea mai există cineva care să nu dețină acum un telefon inteligent. De altfel, nici nu prea mai există telefoane care să fie altfel decât inteligente. Doar că impulsul de a-ți cumpăra mereu cel mai nou model de pe piață duce la risipă. Așa ajungi să ai pe acasă două, trei sau chiar mai multe telefoane pe care nu le folosești.

Sigur, le poți vinde pe OLX sau pe oricare alt site de anunțuri. Dar asta înseamnă doar că ele sunt pasate în alt sertar.

Un studiu realizat de reBuy, un magazin din Germania, plasează România printre primele țări din cele 27 analizate, cu o cifră ridicată de telefoane mobile neutilizate, informează Asociația Respo DEEE.

Câte telefoane zac nefolosite în România

Cifrele arată că în România există aproape 22 de milioane de telefoane mobile care sunt nefolosite și care zac probabil abandonate prin casele oamenilor. Numărul e chiar mai mare decât populația oficială a țării. Acest lucru plasează România pe locul 9, între cele 27 de țări analizate (24 din Europa plus Canada, SUA și Noua Zeelandă).

În mod normal, aceste telefoane ar trebui să ajungă la reciclare, dar nimeni nu prea face asta. Au apărut și-n România câteva site-uri care-ți propun să predai telefoanele vechi pentru o sumă infimă, tocmai pentru a fi reciclate. Numai că românii se despart greu de vechile dispozitive.

Cel mai mare număr de telefoane mobile nefolosite, de 223 milioane aparține, evident, SUA, unde populația e una pe măsură. Surprinzător, urmează Germania, cu 84,7 milioane și Marea Britanie, cu 83,1 milioane. La polul opus se află Slovenia, Letonia și Estonia, cu 2,3 milioane, 1,7 milioane și respectiv 1,6 milioane de telefoane.

Autorii studiului forțează și o comparație: dacă telefoanele nefolosite din cele 27 de țări ar fi duse la reciclat, suma obținută din extragerea metalelor prețioase existente în aparate precum, aur, argint, paladiu, platină și cupru, ar atinge cifra de 1,9 miliarde de euro.

Semnal de alarmă

În acest context, rata de reciclare este esențială, spun autorii studiului. În România, anul trecut, era de 69%, una dintre cele mai mici din rândul țărilor analizate. Ne-au luat fața țări ca  Slovenia, cu 75%, Germania, cu 67% și Lituania, cu 59%.

„Vrem să tragem un semnal de alarmă nu numai asupra valorii potențiale a telefoanelor mobile uzate și care stau în casele românilor, ci și asupra beneficiilor existente dacă toate acestea ar fi reciclate sau refăcute. Sperăm ca prin acțiunile noastre să putem informa, educa și inspira oamenii, să se gândească de două ori la modul de eliminare a electronicelor nedorite. Iar în acest scop, noi punem la dispoziția românilor cutii speciale pentru colectarea deșeurilor electrice și electronice (DEEE) și pe care le trimitem prin curier. Tot ce trebuie să faceți este să completați un formular pe site-ul asociației, iar cutiile vor sosi la domiciliul dumneavostră”, susține Cristian Pocol, președinte Asociația Respo DEEE.

Cifra totală de deșeuri generată de telefoanele mobile din cele 27 de state a atins anul trecut, numărul de 23.964 de tone, ceea ce echivalează cu peste 54 de avioane Boeing 747-8, având greutatea maximă la decolare (442 tone fiecare) sau cu mai mult de 138 de balene albastre (cu 173 tone fiecare). Potrivit estimărilor din studiu, România a produs 653 de tone de deșeuri de telefoanele mobile.

Partea bună este că, totuși, poți folosi telefoanele vechi la ceva. Am scris despre asta AICI.