Ce faci pe Facebook te-ar putea costa scump la muncă: ce spune legea
S-ar putea să vrei să te gândești de două ori înainte să postezi ceva pe Facebook. Iată de ce ai putea să plătești pentru ce faci în mediul virtual.
Uneori, comportamentul salariaților în afara orelor de program poate ajunge să impacteze negativ firma pentru care lucrează. Alteori, poate provoca disensiuni între colegi, între angajați și superiori sau chiar cu colaboratorii de business ai firmei, care pot decide să-și schimbe ulterior abordarea vizavi de firmă.
Ce faci pe Facebook afectează firma unde lucrezi
Este vorba despre ce postezi pe rețelele de socializare. Aici intervine libertatea de exprimare – cum poate angajatorul să-ți îngrădească acest drept?
Raportându-ne la relația de muncă, deși obligațiile contractuale se limitează, de regulă, la programul de lucru stabilit prin contractul individual de muncă, în funcție de specificul activității și de profesia ori ocupația salariaților, comportamentul acestora în timpul liber poate afecta negativ activitatea angajatorului.
Cu toate acestea, salariatul nu ar putea fi sancționat și nici nu va răspunde patrimonial conform Codului muncii pentru actele, faptele ori opiniile exprimate în afara programului de lucru sau cele care nu au legătură cu munca sa.
Angajatorul are totuși la dispoziție prevederile Codului civil în ceea ce privește atragerea răspunderii persoanei care i-a cauzat un prejudiciu, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său sau a unui prejudiciu suferit, notează Avocatnet.ro.
Legiuitorul a trasat o linie foarte clară atât în privința răspunderii disciplinare, cât și în cea a răspunderii patrimoniale. Astfel, abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca și care constă într-o acțiune sau inacțiune săvârșită cu vinovăție de către salariat. În privința răspunderii patrimoniale în cadrul raporturilor de muncă, salariații răspund în temeiul normelor și principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina și în legătură cu munca lor.
Așadar, un comportament neadecvat al salariaților în spațiul public ar putea afecta negativ activitatea angajatorului, dar trebuie probată legătura de cauzalitate între respectivul comportament și prejudiciul suferit de către angajator.
Analizând obligațiile salariaților prevăzute de Codul muncii, acestea sunt, de asemenea, limitate la raportul de muncă, în timpul programului sau în legătura cu munca lor.