Ce este starea de urgență alimentară: țara importantă care a ajuns în acest stadiu
Autoritățile din Sri Lanka au declarat stare de urgență alimentară. Țara traversează o perioadă foarte dificilă în plan economic, conform declarațiilor făcute de înalți oficiali.
Președintele Gotabaya Rajapaksa a declarat că a dispus adoptarea de măsuri de urgență pentru a contracara tezaurizarea zahărului, orezului și altor alimente esențiale.
Autoritățile spun că vor prelua controlul aprovizionării cu produse alimentare de bază, inclusiv orez și zahăr, și vor stabili prețurile în încercarea de a controla creșterea inflației.
Guvernul a numit un fost general al armatei în funcția de comisar al serviciilor esențiale, care va avea puterea de a gestiona stocurile de alimente deținute de comercianți și comercianți cu amănuntul și de a le reglementa prețurile.
Țara este măcinată de inflație
Din păcate, moneda națională are și ea de suferit, arată datele economice oficiale, furnizate de Guvernul din Sri Lanka. Rupia a scăzut cu 7,5% față de dolarul american în acest an.
Departamentul de recensământ și statistică al țării a declarat că explozia cursului valutar a fost unul dintre motivele care au stat la baza creșterii prețurilor la multe articole esențiale în ultimul an.
La rândul său, inflația a crescut la 6% în august, față de luna anterioară, în principal din cauza prețurilor ridicate la alimente, a declarat departamentul.
Țara, care este un importator net de alimente și alte mărfuri, asistă la o creștere a cazurilor de coronavirus și a deceselor, care a afectat turismul. Astfel, a fost afectată principala sursă de monedă străină, deoarece turismul contribuia decisiv la economia acestei țări.
Din cauză că turismul a fost închis, economia Sri Lanka a scăzut cu un record de 3,6% anul trecut, arată datele oficialităților de aici.
La începutul acestei luni, Sri Lanka a devenit prima țară din regiune care a ridicat ratele dobânzii în încercarea de a-și consolida moneda și de a ajuta la reducerea presiunii inflaționiste.