Ce este sporul de antenă: crește salariile oficialilor de-ți crește tensiunea

Ce este sporul de antenă: crește salariile oficialilor de-ți crește tensiunea

Sute de angajați din Senatul României reușesc să își rotunjească bine veniturile lunare, datorită unui spor inedit: sporul de antenă.

Vorbim despre 695 de angajați din Senat care primesc lunar un spor de 15% din salariul de bază. Până aici, nimic nu ne atrage atenția în mod deosebit, în condițiile în care foarte mulți dintre angajații sistemului public sunt remunerați în baza anumitor sporuri.

Totuși, acești aproape 700 de angajați din Senat primesc un spor cel puțin deosebit: spor de … antenă. Atenție: de acest spor la salariul de bază nu beneficiază senatorii, ci alți angajați din cadrul Senatului României.

Se pare că aceștia ar fi expuși la câmpuri electromagnetice (CEM) peste valorile legale, generate de echipamentele de muncă din instituție, a precizat conducerea Senatului pentru HotNews.ro.

Senatul a precizat joi pentru HotNews.ro că „numărul pesoanelor încadrate în serviciile Senatului care beneficiază de spor de condiții vătămătoare (antenă) la data de 27.05.2021 era de 695 persoane active”.

Potrivit Senatului, „sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare se acordă conform prevederilor Legii – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 917 din 20 decembrie 2017 (..), pe baza expertizei emisă de către Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecția Muncii (INCDPM) Alexandru Darabonț.”

De asemenea, Senatul că măsurătorile au fost efectuate în conformitate cu prevederile legale și că au fost determinate valori de expunere la câmpuri electromagnetice (CEM) generate de echipamentele de muncă din cadrul Senatului, ce depășesc valorile limită stabilite de H.G. nr. 520/2016, după cum urmează:

– Mărimi fizice referitoare la expunerea la câmpuri electromagnetice;
– Efecte non-termice valori-limită de expunere și nivelurilor de declanșare a acțiunii în gama de frecvențe 0 Hz – 10 MHz;
– Efecte termice valori limită de expunere și niveluri de declanșare a acțiunii în gama de frecvențe 100kHz – 300GHz;

Nu doar în Senat se alocă spor de antenă

Vestea uimitoare este că Senatul nu este singura instituție publică din România care alocă angajaților acest tip de spor. Aceeași situație o întâlnim și la Consiliul Concurenței. Aici, 260 de angajați ar primi spor de antenă, în același cuantum de 15% din salariul de bază.

Totodată, sporul mai este acordat și altor funcționari publici. De exemplu, anumitor angajați din Tribunale, Poliție, ADP Sector 1.

Citește și: