05 iun. 2020 | 11:45

Acești români vor primi 2.500 lei de la stat. Senatul a decis chiar acum care este noul val care va primi bani

BANI
Acești români vor primi 2.500 lei de la stat. Senatul a decis chiar acum care este noul val care va primi bani

Continuă seria acordării de bonusuri pentru medicii care se expun în prima linie pandemiei. Acum, votul din Parlament a clarificat situația.

Despre ce vorbim acum e un bonus de 2.500 de lei brut, care se acordă lunar, iar cei care îl primesc sunt medicii de familie din România. Acum e acoperită perioada stării de urgență, adică cele două luni când a fost limitată deplasarea. Senatul a adoptat legea cu amendamente a OUG 64/2020 care modifică OUG 43/2020 referitoare la măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului.

Comisia de sănătate a acordat OUG 64/2020 raport de admitere cu amendamente, raport însuşit pe 3 iunie în plen.

Categoriile de personal care beneficiază de stimulent stabilite prin OUG 43/2020 sunt medicii, personalul medical sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor infectaţi.

„Ministerul Sănătăţii a constatat că limitarea aplicării acestei măsuri la categoriile de personal enumerate este de natură a crea inechităţi sociale în rândul altor categorii de personal care în aceeaşi măsură este supusă riscului de infectare.”
Expunerea de motive a OUG 64/2020

Cine mai sunt românii care primesc acest bonus?

Printre categoriile vizate de OUG 64/2020 pentru a beneficia de stimulentul financiar se numără personalul care furnizează servicii de asistenţă medicală comunitară, personalul din cadrul Direcţiilor de sănătate publică implicat în activităţi de recoltare pentru testare SARS-CoV-2, verificare şi evaluare medicală a persoanelor care traversează punctele de frontieră,  dar și personalul din reţeaua de medicină legală implicat în manipularea şi efectuarea necropsiei pacienţilor decedaţi de COVID-19, notează Agerpres.

Mai sunt prevăzute bonusuri și pentru personalul din cadrul Direcţiilor sanitar-veterinare direct implicate în activităţi de testare şi diagnosticare a SARS-CoV-2, personalul militar şi civil din cadrul structurilor MAPN care execută activităţi similare celor menţionate la categoriile anterioare.

OUG 64/2020 pentru completarea art. 8 din OUG 43/2020 referitoare la aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, va fi dezbătută şi de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.