Ce este software-ul sustenabil: Microsoft și Linux Foundation fac echipă pentru un scop nobil
Microsoft, Linux Foundation dar și alte companii internaționale au anunțat că vor să lanseze o fundație care are ca obiectiv principal software-ul sustenabil. Care va fi aportul acestei mișcări în ceea ce privește schimbprile climaterice?
Microsoft este una dintre companiile care lucrează intens la ideea de a devenit complet nepoluant până la sfârșitul deceniului. Totuși, această luptă împotriva poluării și schimbărilor climatice, nu reprezintă responsabilitatea unei singure companii. În cadrul unei conferințe virtuale, omaneii din Redmond, împreună cu Accenture, GitHub, ThoughtWorks și Linux Foundation, au anunțat lansarea Green Software Foundation pentru a contribui la îmbunătățirea durabilității ingineriei software.
„Consensul științific este clar: lumea se confruntă cu o problemă urgentă a carbonului. Va fi nevoie ca toți să lucrăm împreună pentru a crea soluții inovatoare pentru a reduce drastic emisiile. Astăzi, Microsoft se alătură organizațiilor care sunt serioase în ceea ce privește un viitor durabil din punct de vedere ecologic pentru a stimula adoptarea dezvoltării de software ecologic pentru a ajuta clienții și partenerii noștri din întreaga lume să își reducă amprenta de carbon ”, a declarat președintele Microsoft, Brad Smith, într-un comunicat de presă.
Scrierea de cod în sine, nu are nici un impact negativ asupra mediului, însă hardware-ul pe care acesta rulează, da. Centrele de date reprezintă în acest moment, aproximativ 200 de terawați-oră, iar asta înseamnă aproximativ 1% din cererea globală de energie electrică. Se așteaptă ca această cifră să crească în mod constant în următorul deceniu.
Stabilirea de noi standarde din industria software-ului sustenabil
Potrivit unor statistici publicate recent în revista Applied Energy, se arată că nevoile de energie ale centrului de date, vor varia între 353 și 1.287 terawați-ore până în anul 2030. Deși Green Software Foundatoonn nu pare să aibă obiective specifice de utilizare a energiei, comunicatul de presă al Microsoft arată că organizația își propune să ajute ”obiectivele mai largi din sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 45% până în 2030”.
Pentru a face acest lucru, fundația și-a proiectat misiunea în jurul a trei zone de concentrare:
- stabilirea de noi standarde din industria software-ului sustenabil;
- încurajarea cercetării software-ului ecologic;
- dezvoltarea de proiecte open-source bazate pe principii durabile și promovarea la nivel de industrie.
Până în prezent, nici Microsoft și nici partenerii săi din GSF nu au oferit nicio lămurire în ceea ce privește eforturile timpurii ale fundației. Totuși, promisiunea de a face ingineria software mai durabilă, și-a atras deja foarte mulți susținători. Totodată, mai multe organizații non-profit axate pe sustenabilitate s-au alăturat în cadrul acestui proiect.