05 feb. 2021 | 13:42

Ce e comunitatea OGUsers, care face ravagii pe Facebook, Instagram și chiar și TikTok

ACTUALITATE
Ce e comunitatea OGUsers, care face ravagii pe Facebook, Instagram și chiar și TikTok

În era digitală, un cont pe Facebook, Twitter, Instagram sau TikTok îți poate aduce mai mult decât faimă și popularitate.

Trăim în era rețelelor de socializare, iar un cont pe cele mai cunoscute poate transforma un anomim în vedetă peste noapte. Totul se duce și spre gig economy, iar parte din aceste metode de generare de profit și venituri o reprezintă și influencerii. Doar că tot ce pare luminos la suprafață poate ascunde și o zonă gri sau întunecată.

Facebook a decis recent să ia atitudine împotriva comunității care se autointitulează OGUsers. Sunt oameni care comercializează nume de utilizatori extrem de populare – pe Instagram, Twitter, Tiktok și chiar Netflix. Se pare că e un întreg mecanism în spate, iar compania lui Mark Zuckerberg a decis, pentru prima dată, să demonstreze public că se implică.

Ce e comunitatea OGUsers

Comunitate e formată din diverse persoane care discută pe diverse forum-uri în zone mai puțin cunoscute ale internetului. Acolo se fac planuri și se tranzacționează diverse conturi. Sute de astfel de conturi au fost piratate și vândute pentru valoarea username-urilor.

De regulă, tranzacțiile vizează username-uri cu mare impact, cele care pot genera, la un moment dat, chiar și venituri. Sumele ajung și la câteva sute de dolari. Ofertele sunte de găsit pe internet.

E de precizat că astfel de grupări acționează de câțiva ani pe internet și toate marile rețele de socializare au anunțat că au luat măsuri împotriva lor. Doar că Facebook n-a făcut nimic public până acum.

Cum a reacționat Facebook

Facebook susține că a suspendat sute de conturi de Instagram care au fost piratate şi vândute. Numele de utilizatori, care se pot vinde cu zeci de mii de dolari, sunt adesea cuvinte scurte apreciate pentru că nu sunt disponibile, precum @food sau @snow. A fost posibilă o astfel de mișcare, deoarece giganții tech au reguli clare privind vânzarea conturilor.

Totul se poate face doar în anumite condiții. Printre cei care fac parte din comunitatea OGUsers s-ar număra și persoane acuzate de participarea la un atac de hacking major pe Twitter de anul trecut, când o serie de conturi VIP au fost deturnate. Este prima oară când Facebook face publice măsurile cu privire la această activitate, dar a spus că a eliminat conturile pentru această practică în mod continuu.

Twitter și TikTok au susținut, de asemenea, că au luat măsuri similare.

Cumpărara unui astfel de cont poate genera și venituri pe viitor. Spre exemplu, conturile de Instagram dezactivate includeau şi conturile swapper-urilor, care mută numele de utilizatori în conturi Instagram noi şi intermediari, care supraveghează tranzacţiile dintre cumpărătorii şi vânzătorii de nume de utilizator şi iau o parte din bani, de obicei în Bitcoin, cea mai cunoscută criptomonedă.