23 iun. 2021 | 12:58

Ce ar trebui să știi înainte de a-ți deschide un cont bancar

ACTUALITATE
Ce ar trebui să știi înainte de a-ți deschide un cont bancar

Deschiderea unui cont bancar poate fi privită ca o simplă formalitate. În realitate, e mult mai mult de atât.

Atunci când îți deschizi un cont bancar, trebuie să ai în vedere mai mulți factori.

E important să te interesezi asupra condițiilor băncii respective, pentru că, de la o instituție bancară la alta, termenii pot să difere, iar tu trebuie să alegi oferta cea mai potrivită pentru tine.

E important să nu neglijezi niciun aspect care ține de contul tău bancar, pentru că de el contează atât gestiunea banilor tăi, cât și accesibilitatea la ei, sau chiar bugetul, pentru că unele bănci, în anumite condiții, pot impune comisioane pentru diverse operațiuni.

4 întrebări pe care ar trebui să ți le adresezi, înainte de a-ți deschide un cont bancar

1. Ce comisioane se percep pentru folosirea ATM-ului?

Chiar dacă, în zilele noastre, putem plăti aproape orice bun sau serviciu direct prin card, online, sau prin POS, de multe ori avem nevoie și de bani lichizi.

Prin urmare, e importat să îți deschizi un cont bancar ce nu percepe comisioane pentru retragerile de numerar de la ATM-uri.

În cazul în care obișnuiești să retragi frecvent numerar, aceasta ar trebui să fie una dintre condițiile principale pe care să le impui băncii tale, atunci când deschizi un cont și ai și card asociat acestuia.

2. Există o limită de bani care trebuie să rămână în cont?

Unele bănci obișnuiesc să ceară clienților să aibă o sumă minimă în cont, bani care să rămână acolo în permanență. Astfel, clientul poate fi scutit de anumite comisioane.

Deși nu e o practică foarte des răspândită, trebuie să te consulți cu angajații băncii cu privire la acest aspect și să vezi dacă această condiție te avantajează sau nu.

3. Există posibilitatea de a gestiona contul bancar online?

E indicat să alegi un cont sau o bancă ce e actualizată la cele mai înalte standarde de digitalizare, dacă ești genul de persoană care pune preț pe tehnologie, dacă obișnuiești să faci frecvent cumpărături online sau dacă, pur și simplu, vrei să ai acces la contul tău oricând, din orice colț al țării sau al lumii.

Majoritatea băncilor s-au aliniat celor mai înalte standarde de digitalizare și oferă numeroase servicii online clienților săi. Fii atent la această condiție, atunci când alegi să îți deschizi un cont.

Este important să deții cât mai multe soluții care să îți faciliteze legătura cu banii tăi din cont, pentru a te putea folosi de cardul și de contul tău în toate situațiile care s-ar putea ivi.

4. Care sunt comisioanele pentru transferuri și depuneri

Cu siguranță vei face cel puțin un transfer din contul tău, sau o depunere în propriul cont. E important să cunoști comisioanele pe care banca le percepe pentru tipul tău de cont. Astfel, nu vei fi pus în situația nefericită de a plăti sume consistente atunci când trimiți bani cuiva, sau chiar când îți depui ție, în propriul cont.

Ca un bonus, e important să știi dacă poți depune direct pe card, sau de la ghișeu în propriul tău cont, dar și care sunt condițiile, dacă ai nevoie să ai cardul în permanență la tine, sau dacă aceste operațiuni se pot efectua doar cu buletinul, iar tu beneficiezi de același regim de taxare.