28 dec. 2021 | 18:35

Ce ar trebui să știi cu adevărat despre alimentele cu „calorii negative”, potrivit experților

ACTUALITATE
Ce ar trebui să știi cu adevărat despre alimentele cu „calorii negative”, potrivit experților

Internetul este plin de soluții de slăbit rapid. O sugestie populară este să consumi alimente „cu calorii negative”, cum ar fi țelina, deoarece arzi mai multă energie mâncând și digerând țelina decât absorbi.

Este adevărat că consumul unor alimente ne face să pierdem mai degrabă calorii decât să le câștigăm? Și consumul acestor alimente ajută la pierderea în greutate? În acest sens, au fost întrebați trei experți în nutriție și fiziologie: „Există alimente cu calorii negative?”. Iată ce au răspuns.

Louise Dunford, expert în nutriție și fiziologie de la Universitatea De Montfort din Marea Britanie, explică faptul că „o calorie este o unitate de energie, exprimată de obicei în kilocalorii (kcal) pentru conținutul energetic din alimente”.

Majoritatea ambalajelor alimentare vin cu etichete care descriu câte calorii sunt în acel produs. Consumăm calorii mâncând și folosim calorii prin arderea energiei.

Dunford spune: „Nevoile noastre de energie sunt alcătuite din trei componente: energia necesară pentru a menține un corp în repaus, care este energia necesară corpului nostru pentru a-și desfășura procesele de bază, astfel încât să putem trăi. Apoi, este efectul termic al alimentației, care reprezintă creșterea ratei metabolice după masă, în timp ce alimentele sunt digerate și absorbite. În final, energia suplimentară necesară pentru activitate și exerciții”.

Ce sunt alimentele cu „calorii negative”?

„Teoria din spatele alimentelor cu calorii negative este că unele alimente au un conținut de calorii (energie) mai mic decât cantitatea de energie necesară pentru a digera și absorbi alimentele în organism”, spune Dunford.

Acest lucru sună plauzibil, în teorie. Dar, în realitate, chiar și alimentele cu cele mai scăzute calorii, cum ar fi țelina, conțin mai multe calorii decât este nevoie pentru a le descompune și a le absorbi în organism, conform nutriționistului.

Unele alimente care au fost etichetate drept „calorii negative” includ țelina, grepfrutul, roșiile, castraveții, broccoli, salata verde și morcovii.

Doi dintre cei trei experți au spus că nu există dovezi că există alimente cu calorii negative.

„Chiar și țelina, deși este aproximativ 95% apă, conține totuși un număr mic de kilojuli din carbohidrați (65 kJ mai exact)”, spune Tim Crowe, expert în nutriție de la Thinking Nutrition.

Deși nu este un aliment, apa rece a fost considerată calorică negative, conform lui Cornelie Nienaber-Rousseau, expert în nutriție de la Universitatea de Nord-Vest din Africa de Sud.

„Este important să înlocuiți produsele cu mai multe calorii pe o farfurie, mai degrabă decât să adăugați aceste fructe și legume la mese, deoarece prin simpla adăugare de produse sănătoase creșteți conținutul total de calorii. De exemplu, un cheeseburger plus o salată conține mai multe calorii decât un cheeseburger singur”, spune Dunford.