15 oct. 2021 | 16:50

De ce trebuie să bei apă multă: cât ar fi ideal, care sunt beneficiile, dar riscurile

ACTUALITATE
De ce trebuie să bei apă multă: cât ar fi ideal, care sunt beneficiile, dar riscurile

Cu toții vedem zilnic, la televizor, spoturi în care ni se oferă sfaturi pentru o viață mai sănătoasă. Unele dintre ele ne recomandă să bem apă, pentru a ne hidrata organismul, iar indicat ar fi să consumăm zilnic minimum 2 litri, ne spun medicii. Consumul corect de apă este, însă, mult mai complicat și important decât ne-am putea imagina.

Înainte de a face o trecere în revistă a motivelor pentru care e bine să ne hidratăm corespunzător și de a afla care sunt particularitățile de care trebuie să ținem cont în dieta noastră de hidratare cu apă, trebuie să menționăm, din start, faptul că apa e vitală vieții.

E un adevăr absolut acela că fără apă nu putem supraviețui, iar acest lucru l-am învățat cu toții, în clasele primare, la orele de biologie. Dar nu avem nevoie de apă doar pentru a ne menține în viață, însăși capacitatea optimă de funcționare a organismului nostru depinde în mare măsură de consumul de apă.

La ce te ajută apa, pe lângă faptul că te menține în viață

Apa din corp este esențială pentru a avea loc multe procese importante. De la sistemul nostru sanguin care transportă glucoza, oxigenul și substanțele nutritive esențiale către celule, până la rinichi care scapă de deșeurile pe care nu le mai dorim, lichidul din organism este vital pentru a permite menținerea unor procese vitale.

De asemenea, ne lubrifiază articulațiile și ochii, ne ajută funcționarea sistemului digestiv și ne menține pielea sănătoasă, la fel și părul sau unghiile.

Totodată, organismul nostru are capacitatea de a-și regla singur temperatura corporală, dar nu ar putea realiza acest lucru fără ajutorul apei pe care noi trebuie să o consumăm cu regularitate.

Apa trebuie consumată cu preponderență atunci când ne aflăm în căldură, fie că vorbim despre spații închise sau deschise, pentru a ajuta corpul să obțină o temperatură cât mai aproape de normal și pentru a compensa pierderile de apă din transpirație. Cu cât pierdem mai multă apă prin transpirație, cu atât trebuie să bem mai multă apă, pentru a evita deshidratarea.

Acum, dacă tot am vorbit despre deshidratare, să vedem de ce ar trebui să evităm această stare. Conform specialiștilor, deshidratarea nu este de dorit și trebuie să facem eforturi constante și susținute pentru a nu ajunge în acest punct, considerat critic pentru organismul nostru.

Ce riscuri sunt, dacă nu consumi suficientă apă

Nivelurile scăzute de lichide din organism pot provoca dureri de cap, senzații de amețeli, letargie, concentrare slabă și gură uscată. Pe termen mai lung, deshidratarea poate provoca constipație și poate fi asociată cu infecții ale tractului urinar și formarea de calculi renali. Consumul regulat și adecvat de lichide poate ajuta la soluționarea acestora, prin urmare, importanța apei nu trebuie neglijată.

Cum bem apă, în funcție de vârstă

Foarte important de menționat este că nivelul apei din corp se modifică odată cu îmbătrânirea, nou-născuții având un nivel mai ridicat de lichid corporal în comparație cu adulții. Persoanele în vârstă au un nivel mai scăzut de lichide, dar hidratarea este cu adevărat importantă la toate vârstele, însă vârstnicilor li se recomandă cu precădere să se hidrateze cu mai multă atenție, pentru a compensa pierderile survenite odată cu trecerea timpului.

De câtă apă ai nevoie

Adulții trebuie să bea în jur de 1,5-2 litri de lichid pe zi. O cană sau pahar tipic este de aproximativ 200 mililitri (ml), deci cantitatea ideală care trebuie consumată zi de zi echivalează cu 8-10 pahare.

După cum am văzut mai sus, copiii au nevoie de mai puțină apă. 6-8 pahare pe zi ar trebui să fie suficiente, cred medicii.

Însă nu uita că nevoile de lichide pot varia în funcție de diferiți factori, inclusiv nivelul de activitatea fizică și climă, așa că este mai bine să îți amintești să bei regulat apă pentru a ține setea la distanță.

Astfel, ca adult activ, care face mișcare și înfruntă și temperaturi mari, ai putea chiar să dublezi cantitatea de apă recomandată pentru o zi obișnuită. Prin urmare, într-un astfel de moment, corpul tău ar avea nevoie de peste 2 -3 litri de apă pe zi, pentru a face față provocărilor la care îl supui.

Cum ne dăm seama că bem suficientă apă

Mulți oameni acordă o atenție deosebită hidratării și încearcă să respecte pe cât posibil un program bine stabilit în baza căruia nu uită niciodată să mai bea puțină apă. Există, însă, momente în care ne întrebăm dacă e suficient cât de multă apă bem. Cum ne dăm seama că bem suficientă apă?

Experții susțin că e greșit să bem apă atunci când ne este sete, pentru că în momntul în care organismul ne cere apă el a ajuns deja într-o anumită etapă de deshidratare, motiv pentru care am putea să începem să suferim deja unul dintre efectele negative asupra stării noastre de sănătate și bună dispoziție. Prin urmare, trebuie să urmărim alte indicii. Cel mai bun indicator al unei bune hidratări este culoarea urinei, o urină palidă de culoare paie fiind un indicator fiabil al unei bune hidratări. Urina de culoare mai închisă este un semn sigur că organismul are nevoie de mai mult lichid.

Ce lichide mai poți consuma, pe lângă apă, pentru a te hidrata

Dacă nu ești chiar un fan înrăit al apei sau, pur și simplu, te-ai plictisit și ai vrea să mai consumi și altceva, dar să rămâi în același timp hidratat, nu îți face griji. Nu e obligatoriu să bei doar apă pentru a te hidrata corespunzător.

Cea mai importantă regulă la acest capitol este aceea că trebuie să stai departe de alcool și de cafea. Ambele deshidratează organismul și ai nevoie de cantități suplimentare și însemnate de apă pentru a compensa pierderile cauzate de aceste două băuturi.

Nici sucurile carbogazoase nu sunt indicate, ele fie conțin mult zahăr, fie îndulcitori chimici ce pot favoriza apariția unor afecțiuni medicale sau acumularea de kilograme în plus.

Poți opta, de exemplu, pentru un ceai neîndulcit sau pentru un pahar cu lapte, care, deși are câteva calorii, vine la pachet cu proteine extrem de importante pentru sănătatea organismului tău.

Trebuie să acorzi o atenție sportă lichidelor consumate, mai ales dacă ești sportiv. Un aport adecvat de lichide este esențial pentru sportivi, în principal deoarece pierderile lor de lichid prin transpirație în timpul activității sunt crescute. Este bine cunoscut faptul că performanța la sportivi poate scădea dacă nivelurile de lichide nu sunt adecvate. Sportivii aleg adesea băuturi sportive izotonice pentru a înlocui atât lichidul, cât și sărurile pierdute prin transpirație.

Nu neglija importanța alimentelor în hidratare

Majoritatea lichidului din organismul nostru provine din băuturi, dar în jur de 20-30% provine din alimente. Multe fructe și legume, cum ar fi dovleceii, castraveții, roșiile și pepenele verde, reprezintă peste 90% apă și contribuie valoros la aportul total de lichide.