31 mart. 2021 | 11:57

Cât de sigure sunt, de fapt, „păcănelele” pe care le joci din telefon: cum s-a digitalizat industria și cu ce riscuri

ACTUALITATE
Cât de sigure sunt, de fapt,

În perioada pandemiei, inclusiv industria jocurilor de noroc a fost forțată să se adapteze. Așa au apărut aplicațiile pe care găsești toate jocurile prezente și-n cazinouri, inclusiv păcănele.

Restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei au forțat industria de jocuri de noroc să se adapteze. Cu sălile de jocuri închise în multe orașe, companiile de profil s-au dus spre online. Exista și înainte de pandemie această posibilitate, dar migrarea către aplicații a fost clar accelerată.

Așa că marile săli de jocuri s-au mutat în buzunarul pasionaților, mai exact în telefon. Există sute de aplicații în care cei care preferă să se îmbogățească fără prea mare efort își deschid conturi, leagă aplicația la cardul bancar și apoi încep să joace.

Doar că, dincolo de riscul de a pierde toți banii la păcănele, există mai multe necunoscute.

Păcănele direct pe telefon

Aplicațiile conțin zeci de jocuri de tip slot-machine (păcănele – cum li se mai spune), dar și alte jocuri pe care le găsești de regulă într-un cazino: ruletă, poker, blackjack și altele. E același principiu, doar că banii nu se introduc fizic în aparat sau nu sunt cumpărate jetoane de la dealer.

Îți poți conecta în aplicație cardul bancar și, în funcție de suma pe care o pui în joc, primești jetoane virtuale.

Mulți pasionați de astfel de câștiguri rapide s-au mutat pe aceste aplicații odată ce sălile de jocuri au fost închise din cauza pandemiei. Companiile te asigură că poți juca chiar și cele mai mici sume și că poți retrage banii oricând dorești. E valabil și pentru pariurile sportive, care funcționează, multe dintre ele, tot online, pe același principiu.

Doar că, odată intrat acolo, e greu să mai ieși. Principiu valabil și în momentul în care ai intrat într-o sală de jocuri. Psihologii explică mai bine această dependență, nu o să intru în detalii de ce ești captivat de sunetele mașinilor de jocuri, de ambientul de acolo și, în același context, e lesne de înțeles de ce nu există ceasuri în nicio sală de jocuri.

Doar că atunci când totul se mută online – trebuie să fii atent și la ce date și informații colectează companiile despre tine. E evident că ai, din start, un început de dependență din moment ce descarci păcănele în telefon.

Dar, de aici încolo, companiile se folosesc de alte metode pentru a te ține captiv. Nu e nicio diferență între ce fac giganții tehnologiei precum Netflix sau Facebook.

Numai că, în cazul aplicațiilor de jocuri de noroc, consecințele sunt mult mai grave.

Captiv în jocul de sunete și lumini pentru bani făcuți rapid

Un pasionat de astfel de jocuri din Marea Britanie a declarat pentru BBC că a ajuns să fie atras în această industrie și a crezut, la început, că totul e o distracție. A jucat câteva lire, dar a trecut rapid la sute de lire sterline. Până când a pierdut tot și a rămas și cu datorii.

Dincolo de aceste pierderi a vrut însă să vadă și ce date colectează aplicațiile despre jucători. Și volumul e uriaș. Britanicul, care vrea să-și păstreze anonimatul, a început să cerceteze Sky Bet, aplicația pe care a jucat. Aceasta partajează date cu nu mai puțin de trei firme terțe, fără nicio legătură cu jocurile de noroc.

Numai una dintre ele colectează nu mai puțin de 19.000 de categorii separate de date. Sky Bet se apără și susține că face acest lucru pentru a evita frauda, pentru a verifica vârsta reală a jucătorilor și pentru alte strategii de marketing.

Cu alte cuvinte, să nu existe jucători cu abilități de hacker care să poate genera câștiguri online din diverse activități sau minori care să joace fără ca legea să le permită acest lucru.

Într-un final, britanicul și-a dat seama că toate aceste companii știu aproape totul despre el: e văzut drept un consumator cu bani, dispus să parieze și să deschidă anumite email-uri. Practic, e o persoană vulnerabilă și dependentă, care poate fi exploatată de alte diverse companii extrem de ușor.

În Marea Britanie, există legi referitoare la industria de jocuri și care au și rolul de a proteja persoanele vulnerabile. Numai că ele trebuie adaptate acum la activitățile de acest fel care s-au mutat online. Și e extrem de greu.

Are Google vreo vină?

În România, companiile care fac parte din industria de jocuri de noroc sunt licențiate de ONJN – Oficiul Național de Jocuri de Noroc, agenție aflată în subordinea Guvernului. Cine vrea să dețină o sală de jocuri cu păcănele sau alte activități din această zonă trebuie să depună o cerere la această instituție și, dacă primește licența, poate activa pe piață.

Companiile care au migrat spre online și și-au dezvoltat propriile aplicații susțin că au licență pentru așa ceva.

Doar că aceste aplicații trebuie să se regăsească într-un magazin online de aplicații. Gigantul Google, spre exemplu, a fost criticat recent că pentru că a început să aprobe aplicații pentru jocuri de noroc cu bani reali în magazinul său Play Store.

Pe lista țărilor în care Google permite descărcarea de aplicații pe telefon cu jocuri de noroc pe bani reali a intrat recent și România. În Play Store se găsesc jocuri de cazino, loterii, pariuri sportive și ligi sportive fantastice.

E imposibil să nu fi observat la televizor reclame la tot felul de aplicații de pariuri sportive și jocuri. Toate funcționează, din punct de vedere al ONJN, legal. Doar că statul nu ia în calcul și riscurile la care se expun utilizatorii. Nici nu are pârghii deocamdată pentru a gândi așa de departe.

Caz în care banii și informațiile personale ale utilizatorilor sunt la mâna acestor companii.