30 iul. 2021 | 15:35

Cât de sigur este telefonul tău cu Android, de fapt: experții au dezvăluit “handicapul” Google

ACTUALITATE
Cât de sigur este telefonul tău cu Android, de fapt: experții au dezvăluit “handicapul” Google

Te-ai întrebat vreodată cât de sigur e telefonul tău? Iată ce au dezvăluit experții despre telefoanele cu Android și Google.

Utilizatorii de Android nu sunt în siguranța pe care încearcă Google să o vândă. Sistemul de protecție anti-malware integrat în smartphone-urile cu Android este mult mai slab decât lasă compania americană să se creadă. Smartphone-urile cu Android includ un sistem automatizat de protecție, numit Play Protect, care scanează automat aplicațiile pe care utilizatorul le instalează pe telefon, creându-i acestuia o percepție de siguranță, notează Profit.ro.

Google nu e ceea ce pare a fi

Însă, în ciuda numeroaselor cifre și laude pe care Google le-a aruncat pe piață de-a lungul timpului pentru a sublinia eficiența Play Protect, realitatea pare să fie cu totul alta.

Renumitul laborator antivirus AV-TEST a realizat un test de anduranță a soluțiilor anti-malware pentru Android. 15 soluții de securitate au fost testate vreme de șase luni, timp în care acestea au fost puse în fața a peste 20.000 de aplicații malițioase.

Play Protect a fost „oaia neagră” a testului. Acesta a depistat doar 68,8% din malware și a primit nota 0 (din 6) la capitolul protecție, ocupând confortabil și la mare distanță de celelalte programe ultimul loc al clasamentului.

Revelația incapacității soluției dezvoltate de Google în a proteja miliardele de utilizatori ai smartphone-urilor cu Android este cu atât mai șocantă cu cât Google a ținut mereu să le creeze acestora o iluzie de siguranță, spunându-le că sunt pe mâini sigure câtă vreme Play Protect funcționează în fundal. Nouă soluții de securitate din cele 15 testate au primit notă maximă la capitolul protecție. Printre acestea se numără Avast, AVG și Bitdefender.

În practică, Google Play Protect aduce într-un singur portal mai multe tehnologii dezvoltate de Google de-a lungul anilor. Toate țin de securitatea platformei Android și de securizarea pe cât posibil a datelor utilizatorilor. Verify Apps, protecția in-browser, sistemul anti-furt și nu numai sunt toate integrate într-un singur loc. 

„Google Play Protect lucrează tot timpul pentru a-ți ține dispozitivul, datele și aplicațiile în siguranță. Îți scanează în timp real telefonul și se îmbunătățește în permanență pentru a te asigura că ai acces la cele mai recente tehnologii de securitate mobilă. Dispozitivul tău este scanat automat, deci poți sta liniștit”, susținea Google în descrierea oficială a noului serviciu, când a lansat Play Protect.