12 aug. 2021 | 13:15

Cât de periculoasă poate fi apa la sticlă de plastic: la ce trebuie să fii atent

ACTUALITATE
Cât de periculoasă poate fi apa la sticlă de plastic: la ce trebuie să fii atent

Specialiști ne avertizează că ignoranța ne poate costa viața. Ei ne trag din nou un semnal de alarmă în ceea ce privește sănătatea noastră. Apa pe care o consumăm zilnic poate să ne provoace boli grave sau chiar incurabile.

Ei ne atenționează în mod repetat că apa nu trebuie depozitată în condiții necorespunzătoare. Ea fiind îmbuteliată în sticle de plastic, poate să dea reacții din cele mai nefaste sănătății noastre.

Doar în această vară, Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului au găsit milioane de litri de apă depozitate necorespunzător.

Fizicianul și cercetătorul, Silviu Gurlui, spune că în apă s-au găsit compuși dintre cei mai periculoși. Stibiu este specific materialelor care trebuie să asigure plasticitate, duritate, sau rezistență la raze UV. Acesta mai este cunoscut și sub denumirea de antimoniu.

Ce este stibiul din apă

„Stibiul în apă este mai mult în pet-urile cu apă carbogazoasă, precum și în sucurile carbogazoase.

Se găsește ceva mai puțin în apa plată. Cauza accelerării difuziei de stibiu în cazul conținutului carbogazos este interacțiunea fizică mai puternică între CO2 și pereții sticlei. Același fenomen accelerează și degajarea de acetaldelhidă, mai mult în cazul apei carbogazoase”, a mai explicat Silviu Gurlui.

Medicii atrag atenția asupra produselor de plastic în general. Aceștia spun că bacteriile atacă și provoacă boli pe termen lung. „Partea problematică este că substanţele periculoase se regăsesc în aceste recipiente.

De fapt în toate produsele din plastic. Pot ajunge în alimentaţie şi pot fi toxice. Provoacă tulburări hormonale care duc la boli endocrine şi infertilitate. Ele pot avea efect negativ şi asupra ficatului. Din punctul meu de vedere, trebuie crescute standardele de producţie şi de calitate. De poluarea din apă şi din papa nu ne putem feri.

Ce ar fi să existe la nivelul fiecărui stat membru UE nişte centre de control al calităţii care să analizeze orice fel de produs care vine de pe piaţa internă sau externă? Vreau să am certitudinea că nu am cancer în farfurie, în România”, a declarat Tudor Ciuhodaru, medic primar la Spitalul „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi.

Așadar, nivelul bacteriilor dintr-un singur pet reciclat poate fi mai mare decât nivelul celor dintr-o toaletă.