20 ian. 2021 | 13:59

Cât de legale sunt, de fapt, monedele digitale ca Bitcoin? Specialiștii explică

ACTUALITATE
Cât de legale sunt, de fapt, monedele digitale ca Bitcoin? Specialiștii explică

Bitcoin a revenit în atenție după creșterea din ultima perioadă. Numai că există câteva necunoscute.

Bitcoin a atras atenția celor care vor să se îmbogățească peste noapte, dar și a autorităților de reglementare. Platformele de exchange s-au bucurat de o atenție sporită, dar în cazul monedei virtuale – ca activ propriu-zis – există încă multe necunoscute. Recent, șefa BCE, Christine Lagarde, cerea o reglementare globală.

În opinia ei, Bitcoin poate fi chiar și utilizată în activităţi de spălare de bani. Analiştii financiari de pe piaţa românească arată că acest tip de cripto active pot fi folosite şi în alte sisteme decât cel financiar.

E Bitcoin la limita legii?

În acest context, mai mulți specialiști s-au pronunțat pe subiect.

„Legislaţia ar trebui sa includă și reglementări ale autorităților fiscale, ale celor de protecție a consumatorilor și ale celor responsabile cu protecția proprietații”, consideră Sorin Mititelu, CEO al Optimus Fintech.

Numai că există foarte multe necunoscute. Și multe sunt în atenție pe măsură ce frenezia din jurul criptomonedelor crește.

 “Folosirea unei denumiri generice, de “cryptocurrency”, este totuşi una improprie, chiar înşelătoare, întrucat sunt diferenţe mari între diverse tipuri de cryptocurrency. Un singur tip de crypto-currency este în fapt monedă (activ financiar cu anumite proprietăţi): moneda digitală a unei bănci centrale – Central Bank Digital Currency. Un exemplu în acest sens este Yuan-ul digital al Băncii centrale a Chinei, ce se află deja în teste de piaţă. Tot active financiare mai sunt şi cele din categoria “stablecoins”, ce sunt destul de asemănătoare cu monedele electronice.Un exemplu de stablecoins este USD Coin ce este la paritate de 1:1 cu Dolarul SUA şi este acoperit integral cu active monetare denominate în USD. În rest, toate celelalte cryptocurrency sunt doar simple active non-financiare. Din acest motiv, este de evitat a fi considerate “monede digitale”, întrucat crează asocieri eronate şi generează aşteptări nerealiste celor care vor să fie investitori pe piaţa de capital. În această categorie este şi Bitcoin-ul, care nu este o monedă.” – crede Sorin Mititelu.

Valoare dată doar de încredere

Părerea multor specialiști e că valoarea unei monede virtuale e dată de încrede și doar atât. N-ar mai fi nimic în spatele ei.

“Valoarea acestor cripto active non-financiare este dată de ceea ce vede (crede) fiecare cumpărător sau vânzător de astfel de active, tot așa cum un colecționar de obiecte      sau un investitor în obiecte de artă, vede valoarea acelor obiecte, atunci când le cumpără sau le vinde. Având o valoare atât de subiectivă, piața cripto-activelor non-financiare este una relativ mică, implicit volatila, expusă la riscuri majore de manipulare, foarte speculativă și fără prea mare legătura cu functionarea şi evoluția economiei. În mod evident, nu este o piaţă a investitorilor retail. Cu toate acestea, ei sunt cei care au format şi dezvoltat această piaţă până acum. În fapt, şi învăţarea are preţul ei.”, spune fostul bancher, citat de economica.net.

Atenția a crescut în jurul Bitcoin și pentru că acolo și-au făcut loc marii investitori. Au băgat bani mulți, iar piața s-a dus în sus.

. „Vor trebui să vină în masă pentru ca Bitcoin să devină un activ stabil și să evite un accident rapid, așa cum am văzut la începutul acestei săptămâni (11-15 ianurie 2021)”, a spus un bancher Goldman Sachs pentru CNBC.

Investitorii legendari pe Wall Street, precum Paul Tudor Jones și Stanley Druckenmiller au investit deja în activul digital, iar firme precum MassMutual și Ruffer Investment Company au achiziționat poziții considerabile în BTC. Monedele virtuale (mai exact, criptoactivele non-financiare) sunt o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal şi nu deţine statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb şi care poate fi transferată, stocată şi tranzacţionată în mod electronic.

Poate fi o investiție de succes sau doar o bulă speculativă. Mai ales că piața e extrem de volatilă: Bitcoin, de exemplu, a căzut săptămâna trecută de la 42.000 de dolari – maximul atins –  la 34.000 de dolari. Și continuă să aibă fluctuații mari.