Cât costă un test rapid antigen în România față de alte țări europene: Consiliul Concurenței a făcut analiza

Cât costă un test rapid antigen în România față de alte țări europene: Consiliul Concurenței a făcut analiza

Pe lângă testele PCR Real-Time, cele pe care le folosește statul, pe piață se mai pot găsi și teste rapide antigen. Consiliul Concurenței a venit cu o analiză privind prețurile acestora.

Dacă la început lucrurile s-au mișcat mai greu, acum poți găsi cam în orice farmacie teste rapide prin care poți depista prezența virusului sau a anticorpilor. Consiliul Concurenței a făcut o analiză pentru a vedea cât costă acestea în România în comparație cu celelalte țări europene.

S-a pornit, poate, și de la ideea că ar fi loc de ceva speculă. Dar rezultatele sunt bune.

Cât costă un test rapid antigen în România

Consiliul Concurenței a constatat că prețul unui test rapid antigen SARS-CoV-2, pentru autotestare, comercializat online în România variază între 30 lei şi 68 lei. E o situația similară cu cea întâlnită și-n alte state europene. Dacă ești interesat, poți cumpăra online truse (kit-uri) care conţin două, cinci, 20 sau 25 de teste rapide.

Astfel, în funcţie de platforma online de pe care este achiziţionată, o trusă care conţine două teste rapide poate costa între 80 lei şi 136 lei, iar cea cu cinci teste între 158 lei şi 209 lei. În ceea ce priveşte trusele cu câte 20 de teste rapide pentru detectarea COVID 19, preţurile acestora variază între 600 lei şi 1.000 lei.

Testele rapide antigen SARS-CoV-2 se comercializează la preţuri relativ similare şi în alte state europene. De exemplu, în Germania un kit cu 20 de teste costă între 170 euro (827,9 lei) şi 190 euro (925 lei), în Franţa între 132 euro (642,8 lei) şi 142 euro (691,54 lei), în Italia -224 euro (1.090,8 lei), în Austria 115 euro (560 lei), în timp ce în Polonia costă 132 euro (642,8 lei).

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă utilizarea testelor antigenice rapide, în particular, atunci când testele RT-PCR sunt temporar indisponibile. De asemenea, OMS recomandă folosirea testelor rapide care îndeplinesc anumite cerinţe: performanţă, respectiv sensibilitate > 80% şi specificitate > 97%. Cea mai mare parte a testelor antigenice rapide disponibile în prezent indică o sensibilitate mai mică în comparaţie cu testele RT-PCR.

În ceea ce priveşte testele rapide pentru identificarea anticorpilor SARS-CoV-2, IgG/IgM, acestea pot fi achiziţionate de pe platformele online, preţul mediu fiind de 39,21 lei. Preţul unui kit care conţine 25 de teste variază între 401,6 lei şi 1.100 lei. Anticorpii IgG indică dacă o persoană a avut COVID-19 şi a dezvoltat anticorpi. Anticorpii IgG apar în organism mai târziu şi se menţin pe o perioadă mai lungă.

Testul antigen este cel mai nou tip de testare şi, în acest moment, este singurul test rapid care detectează virusul COVID-19. Acest test detectează antigeni, respectiv partea de virus pe care sistemul imunitar o recunoaşte. Testele rapide antigen SARS-CoV-2 pentru autotestare sunt introduse pe piaţă cu implicarea unui organism care evaluează conformitatea acestor produse.

Citește și: