24 nov. 2021 | 10:35

Castelul Corvinilor ascunde un mister: ce semnifică inscripția bizară din castel

ACTUALITATE
Castelul Corvinilor ascunde un mister: ce semnifică inscripția bizară din castel

Castelul Corvinilor deține un mister bizar. Unele legende spun povești înfiorătoare despre castel.

Unele dintre acestea sunt simple legende, altele însă conţin un sâmbure de adevăr.

Castelul Corvinilor este impresionant datorită arhitecturii sale, dar şi datorită modului în care a rezistat trecerii timpului, în cele aproape şase secole de la ridicarea sa. Dar pentru turiști este un reper al senzaţionalului.

Castelul Corvinilor este o atracție turistică deosebită

Legendele întunecate care circulă pe seama cetăţii medievale a Hunedoarei au adus-o în atenţia lumii, transformând-o într-un loc ce trezeşte emoţii vizitatorilor săi.

O legendă spune că fântâna Castelului Corvinilor are o adâncime de aproape 30 de metri şi datează din secolul al XV-lea, epoca în care Ioan de Hunedoara a ridicat cetatea medievală. Legenda este bazată pe o inscripţie medievală descoperită în casa fântânii.

Conform acesteia, puțul ar fi fost săpat de trei prizonieri turci, vreme de 15 ani. Robii, nemulţumiţi de modul în care au fost trataţi de familia Huniazilor ar fi dăltuit pe fundul fântânii un mesaj care se traduce în „Apă ai, dar inimă, nu”.

Inscripţia, în arabă poate fi văzută în prezent pe unul dintre contraforţii capelei (deasupra fântânii).

„Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri în cetatea de lângă biserică”, a spus istoricul Mihail Guboglu, citat de Adevărul.

O altă legendă spune că însuşi Vlad Ţepeş s-ar fi numărat printre prizonierii castelului medieval. Voievodul Ţării Româneşti a fost arestat la ordinele regelui Ungariei, Matia Corvin, iar din toamna anului 1462, Ţepeş a rămas în captivitate, lângă Buda, timp de 12 ani.  Nici în temniţă Dracula nu şi-a lăsat obiceiul său cel rău, drept care vâna şoareci şi punea să i se cumpere păsări la târg, pe aceste animale “satisfăcându-şi pofta de a chinui”, scriau autorii versiunii slave a „Povestirii despre Dracula voievod”, citaţi în volumul „Vlad Ţepeş (Dracula), între legendă şi adevăr istoric”.

Totuși, dovezi că Ţepeş ar fi fost închis în Castelul Corvinilor nu sunt cunoscute.