Cartea de identitate electronică are o problemă: de ce nu vei pune mâna pe noile buletine
În teorie, românii ar trebui să facă tranziția la cartea de identitate electronică începând cu 2 august 2021. Din păcate, pentru că suntem în România, sunt șanse foarte mari ca acest lucru să nu se mai întâmple.
De aproximativ un an, au apărut în spațiul online primele detalii despre buletinele electronice, cu cip. Acestea ar trebui să înlocuiască cartea de identitate pe care o avem cu toții cu una electronică. Obligația acestei tranziții vine la Uniunea Europeană, iar dacă nu vei avea acel buletin, nu vei mai avea posibilitatea să călătorești liber în blocul comunitar.
Ar fi trebuit să se întâmple de la 2 august 2021, dar deși mai este mai puțin de o săptămână până atunci, Imprimeria Națională, instituția care ar trebui să producă noile documente, abia a lansat o primă licitație pentru materialele necesare. Instituția vrea să cumpere acum opt milioane de elemente de securitate pentru cardurile de identitate și mai pregătește o altă licitație pentru asigurarea dotării la nivel național a infrastructurii de preluare a datelor pentru noua carte de identitate. Cu alte cuvine, este o inconștiență să crezi că se va respecta termenul.
Ce este cartea de identitate electronică
Ca referință, noua carte electronică de identitate va conține în format electronic datele din formatul tipărit, cu excepția semnăturii olografe a titularului, prenumele părinților titularului, un certificat pentru semnătură electronică şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, precum și datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.
Conform datelor furnizate de Direcția pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), noul buletin nu este vreun moft al autorităților române, ci reprezintă introducerea în legislația din România a unei directive europene. Țara noastră este obligată prin Regulamentul (UE) 2019/1157 să emită cartea electronică de identitate începând cu data de 2 august 2021.
Licitația pentru soluțiile necesare realizării noilor buletine a ajuns online în urmă cu câteva zile. Conform MAI, „instituţia abilitată de lege cu producerea cărților electronice de identitate, achiziționarea echipamentelor şi produselor software necesare pentru punerea în circulaţie şi personalizarea cărţilor electronice de identitate, asigurarea comunicaţiilor şi serviciilor necesare funcţionării neîntrerupte a echipamentelor şi produselor software este Compania Naţională Imprimeria Naţională. (..) Personalizarea documentelor se va realiza centralizat, în Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.”
Datele din Sistemul Electronic de Achiziții publice arată că Imprimeria a lansat o licitație cu o valoare estimată la peste 8,6 milioane lei (1,7 milioane euro) pentru achiziția de elemente de tip DOVID ce vor fi utilizate pentru securizarea de carduri din policarbonat (documente de identitate), conform Hotnews.