Care este județul din România unde salariile medii au crescut: ți-ai dori să locuiești acolo

Care este județul din România unde salariile medii au crescut: ți-ai dori să locuiești acolo

Dacă ești angajat în România, trebuie să ști că nu în toate zonele țării se câștigă la fel. În unul dintre județe țării noastre salariul mediu net a crescut cu peste 400 lei în ultimul an.

Conform Direcției Naționale de Statistică Bistrița-Năsăud, județul cu cea mai mare creștere salarială din regiunea nord-vest este Clujul. Din această zonă fac parte județele Bihor, Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud și Sălaj.

Cât se câștigă la Cluj?

Salariul mediu net al unui clujean a fost, la mijlocul acestui an, de 4.177 lei. Acesta este cu 58% mai mare decât cel mai mic câștig salarial din regiune deținut de județul Maramureș cu 2.648 lei. Comparativ cu Bistrița-Năsăud este de 56% mai mare, aceștia având salariu mediu net de 2.677 lei.

Cele mai mari creșteri salariale, în județul Cluj, le-au avut angajații din industrie și construcții, în medie cu 15,5%, și cei din domeniul serviciilor, cu 9,5%.

Statisticile arată un salariu mediu net regional de 3.267 lei. Acesta este mai mare cu 225 de lei decât în iunie anul trecut. Valorile cele mai mari fiind înregistrate în domeniul serviciilor cu 3.479 lei, urmat de sectorul de agricultură și silvicultură cu 2.983 lei, iar apoi de industria și construcțiile cu 2.976 lei.

La sfârșitul lunii iunie, numărul salariaților din regiunea de nord-vest a fost de 758.909 persoane.  Datele Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud arată că sunt cu 14.105 mai mulți decât în anul anterior. Din ei 35% sunt angajați înregistrați în județul Cluj, 23% sunt din Bihor și circa 15% din județul Maramureș.

De anul trecut a crescut și numărul șomerilor cu 1.466 de persoane. Astfel s-a ajuns la un total de 28.277 persoane fără loc de muncă. Ce mai mare creștere a șomajului s-a înregistrat în Bistrița-Năsăud. Aceasta este de 0.7% comparativ cu județul Cluj și Maramureș, unde acest indicator a fost în scădere față de anul trecut cu 0,1% respectiv 0,2%.

Județul Sălaj avea, la sfârșitul primului semestru, cea mai mare rată a șomajului din regiune. Raportată la anul trecut, aceasta era de 4,7%, cu 4.880 de persoane neocupate.

Etichete: