07 sept. 2021 | 12:52

Care este, de fapt, riscul pe care ți-l asumi când investești în monede digitale

ACTUALITATE
Care este, de fapt, riscul pe care ți-l asumi când investești în monede digitale

Pe măsură ce monedele digitale adună tot mai mulți adepți, analiștii economici lansează avertismente din ce în ce mai dure. Aceștia trag un puternic semnal de alarmă și susțin că investițiile pe această piață sunt extrem de riscante.

Criptomonedele sunt active digitale caracterizate de o puternică volatilitate. Practic, dacă astăzi Bitcoin a sărit de valoarea de 50.000 de dolari per unitate, maine poate să nu mai valoreze nici măcar 10 cenți. Cu piața se poate întâmpla absolut, orice, de la un moment la altul.

Prin urmare, există șansa să te îmbogățești, dar și ghinionul de a intra în faliment.

Merită să investim în criptomonede?

Mult mai sigure ar fi, în schimb, acțiunile la bursă, cred analiștii economici. Dacă dispui de un fond de investiții, o idee mai bună decât direcționarea lui în zona activelor digitale, ar fi să îi riști la bursă.

Experții spun că îți asumi riscuri mai mici pe piețele bursiere, decât o faci atunci când cumperi monede digitale.

De exemplu, Richard Turnill, responsabil de strategie la BlackRock, susține că volatilitatea criptomonedelor face ca fluctuațiile de pe piața de capital din Statele Unite ale Americii din timpul crizelor financiare globale să pară aproape monotone.

Potrivit unei analize a BlackRock, volatilitatea anualizată, calculată de baza volatilității zilnice realizate, este de 70% în cazul bitcoin, în timp ce, pentru acțiunile americane, acest indicator a fost de 30% în timpul crizei financiare din 2008-2009 și se situează la 10% în condiții normale.

Avertismente au fost formulate în mod deosebit și pentru românii tentați de astfel de investiții riscante. Astfel, spun experții români, oamenii riscă să își piarda economiile de-o viață investind în aceste active speculante și instabile.

„Critpo nu e monedă și nu are cum să fie monedă. Nu îndeplinește funcții de bază ale unei monede, iar cei care folosesc cripto ca mijloc de plata își asumă riscurile aferente. Eu nici nu pot să le numesc ‘monede’, sunt doar niște active financiare speculative (…)

De cealaltă parte, aceste așa-zise ‘monede’ sunt foarte periculoase. De la faptul că generează piețe paralele, care trebuie să fie reglementate, la impactul asupra stabilității financiare. Desigur, dacă vrem să trăim doar cu active speculative, se poate, teoretic”, a explicat Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal România.