03 feb. 2021 | 07:09

Când se închid școlile din România: în ce situații se revine la cursurile online, după deschidere

ACTUALITATE
Când se închid școlile din România: în ce situații se revine la cursurile online, după deschidere

De luni, 8 februarie, se deschid școlile din România și revin în bănci. Pandemia nu s-a încheiat însă și, la fel de ușor, acestea se pot închide din nou.

Există câteva contexte foarte bine definite în care cursurile dintr-o clasă pot fi suspendate sau o întreagă școală poate trece la cursuri online. Important este că fiecare astfel de întrerupere durează maxim două săptămâni. Particularitățile pe marginea acestui subiect au fost confirmate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Din perspectiva procesului educaţional, ne gândim la varianta în care, dacă apar două cazuri într-o clasă, să fie suspendată activitatea la acea clasă. Dacă apare un singur caz, să nu fie suspendată, dar să se facă testarea. La cel puţin două cazuri, se suspendă activitatea în clasa respectivă. Nu în toată şcoala, ci doar în clasă”, a spus Cîmpeanu la Antena 3, în contextul în care autorităţile au anunţat că majoritatea copiilor încep şcoala normal din 8 februarie.

Dacă se îmbolnăvește un educator sau învățător, persoana cu pricina își va continua atribuțiile din confortul căminului. Nimeni nu va prelua atribuțiile acelei persoane, doar că se va face trecerea la cursuri online. Probabil, doar dacă învățătoarea sau educatoarea cu pricina va ajunge în spital, copiii vor intra într-o mini vacanță. „Din păcate, în cele mai multe neexistând cadre didactice care ar putea să preia atribuţiile unui educator sau unui învăţător, acea clasă va trece în online”, a atras atenția ministrul Cîmpeanu.

O școală se închide doar în cazul în care sunt mai multe clase în care apar mai mult de două cazuri. „Dacă sunt doi profesori care au o mişcare mai accentuată în interiorul şcolii care sunt depistaţi pozitivi, atunci se trece direct la suspendarea cursurilor în întreaga şcoală. Asta în sistemul preuniversitar. În sistemul universitar, lucrurile stau cu totul şi cu totul altfel, pentru că aici vorbim de facultăţi, universităţi, clădiri, campusuri, lucrurile sunt mult mai complicate. Dar principiul va fi acelaşi”, a explicat ministrul Educaţiei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele