12 aug. 2021 | 11:15

Calul troian există și în realitate: descoperirea fascinantă a arheologilor

ACTUALITATE
Calul troian există și în realitate: descoperirea fascinantă a arheologilor

Descoperirea istorică a unei echipe de arheologi uimește o lume întreagă.

Celebrul simbol al Greciei antice, Calul Troian, a fost găsit în vechiul oraș Troia. Aflat pe dealurile din Hisarlik, în Turcia, este situat la doar 6,5 kilometri de Marea Egee.

Considerat emblema Greciei antice, Calul Troian apare în poeme epice clasice. Homer și Vergilius povestesc în scrierile lor despre războiul troian și lunga călătorie a lui Ulise înapoi, la Ithaca.

Aceștia se referă la un obiect masiv, de forma unui cal imens construit din lemn. Putea fi transportat pe cele patru roți ale sale. El s-ar fi dovedit decisiv în cucerirea cetății Troia la finalul războiului troian.

Arheologii susțin că au dezgropat rămășițele celebrului cal troian din situl orașului Troia din Hisarlik.

S-au ridicat zeci de bucăți de lemn de brad și grinzi de până la 15 metri lungime.

Acestea au fost asamblate, formând astfel o structură mare din lemn. Ea este foarte asemănătoare Calului Troian, care s-a aflat în interiorul cetății antice.

Structura pare să dateze de acum 3000-3100 de ani, potrivit Greek Reporter.

Ce spun specialiștii?

Arheologii Christine Morris și Chris Wilson de la Universitatea Boston din Statele Unite  sunt cei care au studiat proveniența.

Aceștia susțin că  ”testele de datare a carbonului și alte analize au sugerat că piesele din lemn și alte artefacte datează din secolele XII sau XI î.Hr.”

Morris și Wilson cred că structura este legată de calul iconic.

„Aceasta se potrivește cu datele citate pentru războiul troian, de către mulți istorici antici precum Eratostene sau Proclus. Asamblarea lucrării se potrivește și cu descrierea făcută de mai multe surse. Nu vreau să par prea încrezător, dar sunt destul de sigur că am găsit adevăratul lucru! ”

Arheologii au descoperit, de asemenea, o placă de bronz deteriorată. Pe acesta era inscripționat ”Pentru întoarcerea acasă, grecii dedică această ofrandă Atenei”. Acest text era aminti în poemul episodic ”Posthomerica” scris de Quintus Smyrnaeus.

Specialiști susțin în mod cert că testele nu au făcut decât să le confirme teoria.