Toți șoferii trebuie să știe ce se întâmplă: ‘bomba’ de la pompă pe care o s-o plătim toți

Toți șoferii trebuie să știe ce se întâmplă: 'bomba' de la pompă pe care o s-o plătim toți

După ce am ajuns să plătim prețuri exorbitante pentru gaze naturale și energie electrică, era doar o chestiune de timp până când aceeași explozie să se resimtă și la pompă. Inevitabilul s-a produs.

România se confruntă cu un val masiv de inflație. Avem o datorie externă care gravitează în jurul a jumătate din PIB, prețul la materiale de construcții nu pare să se mai potolească, iar consecințele devastatoare ale liberalizării pieței energetice abia am început să le resimțim. Acum, dezastrul a ajuns și la pompă. Prețul la benzină și motorină trece de un prag psihologic important.

Ce se întâmplă cu prețul la benzină și motorină, ne costă pe toți

Să trăiești cu impresia că orice creștere a prețului la benzină și motorină afectează doar șoferii este cea mai mare greșeală. Toate prețurile vor crește și până și ultimul pensionar dintr-un sat uitat de lume din România va plăti mai mult pe ulei sau pâine. Situația nu este deloc îmbucurătoare.

Ieri, 5 august 2020, un litru de benzină s-a vândut în medie cu 5,97 lei. Astăzi, probabil, media va ajunge la 6 lei, dacă nu peste. Până la situația din aceste zile, apogeul a fost înregistrat pe 29 mai 2019. La momentul respectiv, un litru de benzină era 5,83 lei, prețul mediu pe piață.

În pandemie, lucrurile s-au mai reglat, dar și oamenii au stat semnificativ mai mult acasă. Pe 8 mai 2020, un litru de benzină ajunsese la 4,27 lei, cel mai mic număr din ultimii ani. De anul trecut, se merge doar în sus și nici motorina nu este imună. În doar câteva luni, un plin de combustibil care gravita în jurul a 250 de lei necesită acum ”o investiție” de 300 de lei.

Dacă nu era evident, urmează scumpiri în lanț. Transportatorii vor crește tarifele pentru serviciile de transport, taximetriștii și serviciile de ride-sharing vor umbla și ele la prețuri. La final, legumele, fructele, carnea și pâine vor ajunge toate mai scumpe în traistă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: