Boala care ucide milioane de oameni anual, tratată cu indiferență de români

Boala care ucide milioane de oameni anual, tratată cu indiferență de români

Bolile cardiovasculare sunt un principal factor de deces la nivel global. Anual, milioane de oameni care suferă de afecțiuni ale inimii își pierd viața, foarte mulți dintre ei din cauză că neglijează pericolul sau nu efectuează controale medicale regulate. Acest lucru se întâmplă și în România, la foarte mulți dintre cei ce suferă de afecțiuni ale inimii.

Unul din cinci români care suferă de boli ale inimii nu a mers deloc la medic anul trecut

În 2020, unul din cinci români care suferă de boli ale inimii nu a mers la medic.

Motivele ar fi, conform unei cercetări inițiate de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, fie că nu au avut unde să își efectueze controalele medicale, fie nu au mers la medic din teama că se vor infecta cu noul tip de coronavirus.

22,8% dintre pacienții cu boli cardiovasculare nu au fost deloc la medic în 2020, arată studiul.

Concret, teama de a nu se infecta a fost motivul pentru care 52,5% nu au mers la medic în 2020.

Lipsa accesului la servicii medicale a fost acuzată de 25,2% dintre respondenți, în timp ce 18,6% s-au plâns de faptul că întâmpină dificultăți în a ajunge la spital.

Rezultatele cercetării sunt îngrijorătoare, fiindcă bolile cardiovasculare necesită cel puțin observații medicale frecvente, dacă nu tratament medicamentos sau intervenții chirurgicale.

„Pacienților le este teamă de COVID-19 și trăiesc un stres extrem din cauza stării de sănătate. Pentru ei trebuie găsite soluții imediate: o boală precum infarctul nu așteaptă să treacă pandemia. Mergeți la medic dacă simți durere în piept, dureri ale spatelui, stomacului, amețeală, respirație îngreunată pentru mai mult de 15 minute sunați-vă medicul de familie!”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Din ce în ce mai mulți tineri suferă de afecțiuni ale inimii

Sondajul scoate la iveală că vârsta de la care debutează afecțiunile cardiovasculare grave, precum infarctul sau insuficientă cardiacă, în rândul românilor a scăzut.

25% dintre respondenții chestionarului online sunt persoane cu vârsta între 45-55 ani, persoane active.

Dintre respondenți 47% au hipertensiune arterială, 8,9% fibrilație atrială, 8,6% insuficiență cardiacă, 8,2% angină pectorală și 6,6% infarct miocardic.

Pacienții au recomandări pentru sistemul medical

Respondenții au și câteva propuneri pentru îmbunătățirea serviciilor medicale din țara nostra.

Conform sondajului, un acces mai bun la medic/spital e cerut de 71,79%, o mai bună cooperare cu medicul, de 14.10% și mai multe medicamente compensate, de 12,82% dintre respondenți.

Cercetarea a fost realizată online în luna februarie, iar la întrebări au răspuns 320 pacienți cu boli cardiovasculare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: